Objavljeno: 8.6.2019 08:00

Nov udarec za Huawei: novi telefoni bodo brez Facebooka, Instagrama in WhatsAppa

Pritisk na kitajskega velikana Huawei, ki so mu po ukazu ameriške vlade sodelovanje odrekla številna ameriška (pa tudi zahodnoevropska) podjetja, se nadaljuje. Po tem, ko so pogodbe o uporabi licenc odpovedali Google, Intel, Arm ter drugi ključni dobavitelji, je Facebook zdaj sporočil, da Huawei na svoje nove telefone ne bo smel prednameščati odjemalcev za najbolj priljubljena družabna omrežja, kot so Facebook, Instagram in WhatsApp.

Za Huawei ta korak ne pomeni veliko, ko govorimo o rabi teh storitev na domačem, kitajskem trgu, kjer so precej bolj priljubljena lokalna družabna omrežja in storitve trenutnega sporočanja, drugod pa so Facebookove storitve izredno priljubljene, še posebej v kombinaciji z uporabo na mobilnih telefonih. Velja poudariti, da zaenkrat velja le prepoved prednameščanja na nove telefone, obstoječi telefoni bodo Facebookove aplikacije še vedno lahko uporabljali, ravno tako si jih bodo uporabniki na obstoječe telefone lahko namestili. Na novih telefonih pa bo to težko, če bo obveljala tudi Googlova prepoved uporabe trgovine Play. Ostaja sicer možnost uporabe spletnih različic omenjenih storitev, toda uporabniška izkušnja s tem ne bo niti približno enaka, pa tudi Facebook tovrstnih funkcionalnosti najbrž ne bo več tako intenzivno podpiral.

Huawei med tem ne stoji križem rok in ob očitni podpori kitajske vlade pripravlja protiukrepe. Zdaj je že povsem jasno, da pripravljajo svoj operacijski sistem za pametne telefone, ki bo (nekje leta 2020) najbrž neka veja odprtokodne različice Androida, po vsej verjetnosti brez sledenja načelom odprte kode.

Zanimivo je, da ameriški Finanical Times poroča o prizadevanjih predstavnikov družbe Google, da bi ameriški vladi razložili nesmiselnost tovrstnega početja. Google menda trdi, da bo tovrstna vejitev odprte kode sistema Android dolgoročno predstavljala še večjo nevarnost za ameriško nacionalno varnost. Po njihovih trditvah je možnost, da bo morebitni »hibrid«, kot ga označuje Google, precej bolj dovzeten za vdor v operacijski sistem, kot koda, nad katero imajo sami nadzor.

Huawei obenem nadaljuje ofenzivo na drugih trgih in sklepa nova zavezništva. Najbrž ni nikakršen slučaj, da so prav v teh dneh objavili, da bodo v Rusiji gradili novo omrežje s tehnologijo 5G pri tamkajšnjem največjem telekomunikacijskem ponudniku. Kako močno politično povezano je vse to dogajanje, dokazuje dejstvo, da je bila pogodba podpisana ob nedavnem srečanju ruskega in kitajskega predsednika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji