Objavljeno: 23.8.2019 11:00

Največje električno vozilo na svetu ne potrebuje polnjenja

V švicarskem kamnolomu Biel od lanskega aprila obratuje največje električno vozilo na svetu, ki ga za povrhu ni treba nikoli napolniti. Gre za velik tovornjak Lynx, ki prazen tehta 58 ton, naloži pa lahko še 50 ton rude. Poganja ga 4,5-tonska električna baterija, ki ima kapaciteto 600 kWh, kar je več kot sedem Tesel S.

Baterija se polni z regenerativnim zaviranjem, kar je pri električnih vozilih že običajno. Ob zaviranju se namreč kinetična energije vozila pretvori nazaj v električno, saj motor deluje kot generator. Da vozila ni treba nikoli priključiti na omrežno napetost, pa skrbi konfiguracija terena. Prazno vozilo se namreč vzpenja do mesta odkopavanja, potem pa se polno naloženo vrne. Rudo torej vozi navzdol.

Klasičen dizelski tovornjak bi letno porabil več kot 50.000 ton dizelskega goriva in ustvaril več kot 1,3 milijona kilogramov ogljikovega dioksida, ker bi bila vsa potencialna energija rude ob spusti izgubljena. Zavore bi jo pač pretvorile v toploto. Z regenerativnim zaviranjem pa jo lahko ulovimo dovolj, da se lahko prazen tovornjak odpelje še nazaj. Še več – dnevno pridelajo 200 kWh električne energije presežka.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

petercek | 23.8.2019 | 16:17

50.000 ton je malo lovska; to pomeni 136 ton dnevno (tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih) kar je več kot npr največje ladje. Bolj verjetno je 50.000 litrov oz. 50 ton...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji