Objavljeno: 11.10.2019 12:00

Na Kitajskem bo operater za nakup telefona ali sklenitev pogodbe po novem zahteval natančno fotografijo obraza

Kitajska je že sedaj vodilna v uporabi tehnologije razpoznave obraza, od prvega decembra pa bodo tehnologijo uporabljali tudi, ko bo uporabnik hotel kupiti nov mobilni telefon ali skleniti mobilno oz. internetno naročniško razmerje. Po novem zakonu bo telefonsko številko tudi prepovedano prenesti na drugo osebo.

Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo tak ukrep pojasnjuje z željo po varovanju uporabnikov v kiber svetu in v preprečevanju zlorab. Kitajska ima sicer kar 854 milijonov uporabnikov interneta.

 Kitajski mediji so prejšnji mesec poročali tudi o kameri z ločljivostjo 500 megapik, ki zna natančno prepoznavati obraze v množici, denimo na ulici, menda pa so razvili tudi kamere (oz. programsko opremo), ki zna ljudi razpoznati po obrisu in načinu hoje. 

 Leta 2014 je kitajska vlada napovedala sistem obveznega »točkovanja« prebivalcev, ki v nekaterih mestih že deluje, do leta 2020 pa naj bi deloval v celi Kitajski. Ideja temelji na ocenjevanju prekrškov, ki jih v svojem življenju naredi prebivalec in posledičnem kaznovanju, če je »minus točk« preveč. Če bo le ta večkrat parkiral na pločniku, hodil čez cesto ob rdeči luči ali ne bo plačeval davkov, bo denimo deležen kazni, kot je denimo prepoved uporabe letala ali vlaka, prepoved obiskovanja dobrih šol (ali hotelov), nižja hitrost interneta ali javno zasmehovanje, piše Business Insider

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji