Objavljeno: 10.6.2019 07:00

Mastercard odpira bančne podatke

S septembrom začne velja evropska direktiva o plačilnih storitvah PSD2, ki med drugim določa pravila za odprto bančništvo. Direktiva, ki je bila sprejeta v začetku leta 2018, določa, da morajo banke omogočiti varen dostop do podatkov o finančnih storitvah tudi tretjim akreditiranim proizvajalcem programske opreme za osebno bančništvo.

Pomemben korak k odprtemu bančništvu je zdaj naredila družba Mastercard, ki je predstavila svojo platformo Open Banking Solutions, ki bo na voljo po celi Evropi. Nova rešitev omogoča uporabnikom, da prek akreditiranih ponudnikov nudijo vpogled v njihove transakcije, ne da bi bile aplikacije za dostop vezane na specifično banko.

Odprto bančništvo naj bi povečalo konkurenčnost, povečalo transparentnost, omogočilo nove inovativne storitve in olajšalo uporabo finančnih storitev za končne uporabnike. Tovrstno odpiranje podatkov seveda predstavlja tudi določeno tveganje na področju varnosti, zato je Mastercard sprejel več mehanizmov, ki bodo zagotavljali varovanje uporabnikovih podatkov, a hkrati ponujali podatke tretjim ponudnikov programskih rešitev.

Prvi ukrep je, da bodo do finančnih podatkov v mreži Mastercard lahko dostopali le akreditirani ponudniki programske opreme, ki bodo objavljeni v posebnem imeniku, kjer bo vsakdo lahko preveril njihovo legitimnost.

V ozadju so vzpostavili storitev za nadzor nad morebitnimi zlorabami in poneverbami, ki bo bankam omogočal nadzor in preverjanje dostopov do podatkov. Glede tega so vzpostavili tudi poseben avtomatiziran postopek za reševanje sporov, ki bo bankam olajšal reševanje težav v povezavi s programi tretjih ponudnikov. Nazadnje pa so vzpostavili tudi posebno vozlišče, prek katerega lahko neodvisni ponudniki programske opreme lažje komunicirajo z bankami v evropskem prostoru.

Vse navedene storitve so vzpostavili s ciljem, da bi s platformo odprtega bančništva dosegli zaupanje vseh vpletenih. Hkrati želijo z vzpostavitvijo jasnih pravil in mehanizmov spodbuditi inovativnost, ne pa jo ovirati in ščititi dosedanji monopolni položaj bank.

Odprto bančništvo se je ponekod v Evropi doslej uveljavilo več, kot drugod, kar želi Mastercard z novo platformo spremeniti. V Veliki Britaniji je odprto bančništvo v zadnjih denimo mesecih zabeležilo bistveno rast, večinoma zaradi naraščajočega števila zunanjih ponudnikov, vključno z inovativnimi visoko-tehnološkimi finančnimi podjetji in izboljšano funkcionalnostjo programskih vmesnikov bank. Podatki organizacije OBIE iz marca 2019 so pokazali skoraj 30 % rast uporabe storitev odprtega bančništva v primerjavi z mesecem poprej. Po pričakovanjih se bo ta opazna rast in osredotočenost na odprto bančništvo preselila tudi v Evropo po septembru 2019.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji