Objavljeno: 14.2.2008

LSC ADRIA - najmočnejši superračunalnik v Sloveniji

Turboinštitut, eden od vodilnih neodvisnih svetovnih inštitutov za hidroenergetsko tehnologijo s 60-letno tradicijo, in IBM Slovenija sta podpisala pogodbo o nakupu in dobavi prve faze novega računalniškega sistema - Ljubljanskega superračunalniškega centra ADRIA. Superračunalnik se bo ob dokončanju prve faze projekta uvrstil med 250 najzmogljivejših računalnikov na svetu. Ta faza bo končana v aprilu tega leta, pri postavitvi sistema pa bo sodeloval tudi IBM-ov poslovni partner SIMT.

2048-jedrni superračunalnik bo zgrajen na osnovi strežnikov IBM BladeCenter, kar je tudi najbolj pogosta osnova današnjih superračunalnikov. V začetni konfiguraciji bo 256 strežnikov, vsak s po dvema štirijedrnima procesorjema, skupno pa bo na voljo 4,1 TB delovnega pomnilnika, ki bodo delovali kot en sam sistem. Strežniki bodo med seboj povezani z omrežno tehnologijo Infiniband, ki omogoča povezavo med strežniki brez zakasnitev, tako da strežniki delujejo kot enovit računalnik. Rezultati izračunov se bodo shranjevali na pomnilniški sistem IBM DS4000 kapacitete 10TB, ki bo s strežnikoma za upravljanje sistema povezan z optičnimi vlakni. Glede na dosedanje bogate in pozitivne izkušnje podjetja Turboinštitut z odprtokodnimi sistemi, bo novi superračunalnik uporabljal operacijski sistem Linux in odprtokodno programsko opremo za upravljanje sistema.

Turboinštitut bo s pomočjo tako zmogljivega superračunalnika in najsodobnejših numeričnih metod za simulacije toka preračunaval lastnosti toka pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, ventilatorjih, kompresorjih, pri obtekanju ladij in letal, pa tudi različnih tehnoloških oziroma naravnih procesov - kot so podzemske vode, odprti tokovi, ožilje - torej pri vseh procesih, kjer simulacije dajejo zanesljive rezultate in so za to potrebni zmogljivi superračunalniki. Sistem bo zasnovan tako, da bo omogočal nadaljnje širjenje zmogljivosti z enostavnim dodajanjem komponent, brez posegov v arhitekturo sistema.

http://www.turboinstitut.si

http://www.ibm.com

http://www.simt.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji