Objavljeno: 14.9.2018 19:00

Letošnji padec kriptovalut presegel tehnološki balon iz leta 2000

Za vlagatelji v kriptovalute so težki čas. Trgovci so ob velikih nihanjih sicer lahko ustvarili visoke dobičke ali izgube, dolgoročni vlagatelji (»kupi« in »pusti«) pa so pridelali velikanske izgube. V letošnjem letu so kriptovalute v povprečju (indeks MVIS CryptoCompare Digital Assets 10) izgubile več kot 80 odstotkov vrednosti. To je še hujši masaker kot po letu 2000, ko se je razpočil balon tehnoloških delnic (dot-com).

Indeks NASDAQ je v balonu dot-com padel s 5132 točk (marca 2000) na 1109 točk (oktobra 2002), torej je v 30 mesecih izgubil 78 odstotkov vrednosti. Izgube kriptovalut so samo v 9 mesecih še hujše. NASDAQ je potem potreboval še 13 let, da je presegel prejšnji vrh. Nihče ne ve, kakšna usoda čaka kriptovalute.

V resnici imata balona veliko skupnega. V obeh primerih je rast poganjala kombinacija pohlepa, saj je vsakdo predvideval, da bo cena šla navzgor in da bo lahko dražje prodal naslednjemu, in povsem nerealnih pričakovanj od tehnologije. Od interneta so pričakovali, da bo spremenil svet, in to je v resnici storil, a ne na način, kot so si to predstavljala podjetja leta 2000. Večina jih je propadla, ker je bil njihov poslovni model (za)nič – le v opis delovanja so vtaknili besedo internet, pa je šlo vse kvišku. Zveni znano, če namesto besede internet uporabimo kriptovalute ali blockchain?

Obstaja pa zelo pomembna razlika. Ko je telebnil NASDAQ, je zakašljalo celotno gospodarstvo. Izgube so se merile v tisočih milijard, ponekod je sledila celo manjša recesija. Čeprav je trgom kriptovalut letos odpihnilo 640 milijard dolarjev, je situacija omejena in pod nadzorom. Zrušitev ne more zamajati gospodarstva, ker je kriptotrg premajhen. Lahko pa zamaje kakšno gospodinjstvo.

Kriptovalute so bile torej letos naklonjene le trgovcem, ki so imele veliko potrpljenja, discipline in malce sreče. Več o kriptovalutah, njihovi zgodovini, trgovanju in rudarjenju ter zgodovini balonov lahko preberete tudi v naši poletni številki, ki je še vedno na prodaj.

Bloomberg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji