Objavljeno: 19.11.2018 22:00

Najbolj brano v letu 2018 #6/20 - Kriptozima ali kataklizma?

V svetu kriptovalut, kjer smo večjih premikov sicer vajeni, se zadnje dni dogaja nekaj hudega. V tednu dni je bitcoin izgubil petino vrednosti, bitcoin cash skoraj polovico, ethereum četrtino, litecoin pa tretjino. Kaj se dogaja?

Bitcoin je prvikrat letos upadel pod 5000 dolarjev; tako nizko ni bil že več kot 13 mesecev. Prvi večji padec se je zgodil v četrtek, danes pa se je ponovil. V primerjavi z rekordno vrednostjo 20.000 dolarjev pred natanko letom dni je bitcoin torej 75 odstotkov niže.

Za zadnje padce družno krivijo bitcoin cash, ki je nastal z razcepitvijo (fork) od bitcoina lani. Bitcoin cash se je sedaj še sam enkrat razcepil, in sicer v bitcoin ABC in bitcoin SV. Prvi je vreden okrog 230 dolarjev, drugi pa 75 dolarjev. Skupaj sta vredna manj, kot je bil bitcoin cash pred razcepitvijo. Problem razcepov, kakršen je bil bitcoin cash, je predvsem v sporočilu, ki ga skupine pošiljajo v javnost. Kadar se skupini grdo gledata, sejeta strah, negotovost in dvome. Ali je razcep bitcoin casha pravi razlog za trenutni masaker na trgu kriptovalut, je nemogoče oceniti, gotovo pa je prikladen povod.

Obstaja pa globlji razlog. Kljub smelim napovedim in visokoletečim ciljem, kriptovalute (in tehnologija veriženja blokov na sploh) še niso pokazale, kje bi bila njihova nišna uporabnost. Čisto praktičen problem pa je dotok svežega kapitala. Kriptovalute so zrasle zato, ker je vanje drla presežna likvidnost – obrestne mere so nizke, borze pregrete in ogromne količine špekulativnega denarja so se poizkusile stisniti skozi ozka vrata v svet kriptovalut. Sedaj ko je veselice konec, se je ta reka posušila, kar vpliva na ceno.

Kriptosvet je že doživel kakšno zimo – leto 2014 je bil tak primer, ko so bili vsi mnenja, da iz bitcoina ne bo več nič večjega. Trajalo je tri leta, da smo doživeli naslednjo veliko mrzlico. To pot je drugače le to, da so kriptovalute poznane bistveno širši množici ljudi. Da se ponovi manija, bo moralo pristopiti veliko novih igralcev. Če jih ne bo, potem trenutni pretresti niso znanilci zime, temveč kataklizme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji