Objavljeno: 12.2.2019 05:00

Kitajski Tencent investira v Reddit in jezi uporabnike

Priljubljena spletna stran Reddit zbira svež kapital za svoje delovanje, in sicer je cilj zbrati od 150 do 300 milijonov dolarjev. V tem krogu financiranja, ki poteka pri vrednotenju podjetja pri treh milijardah dolarjev, je v vodilni vlogi kitajsko podjetje Tencent, ki bo vanj vložilo kar 150 milijonov dolarjev. To je tako veliko, da so se uprli uporabniki strani.

Reddit je potrdil, da so zbrali 300 milijonov dolarjev, in sicer polovico od Tencenta in polovico od obstoječih investitorjev. Stran s 330 milijoni uporabnikov in 150.000 pogovori (subreddit) pač potrebuje sveža sredstva za delovanje. Toda problem je kitajsko ozadje investitorja.

Na Kitajskem vlada stroga cenzura, dobršen del interneta pa je zaradi velikega požarnega zidu nedostopen. Med te nedostopne strani sodi tudi Reddit, ki ga vlada blokira. Tencent pa je na Kitajskem ponudnik najbolj popularne aplikacije za komuniciranje WeChat, ki prav tako izvaja cenzuro – določene ključne besede in pojmi so blokirani. Tak primer so protesti na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Ni prav verjetno, da bi vložek Tencenta v Reddit kakorkoli vplival na uredniško politiko ali celo prinesel cenzuro. Njegov delež bo premajhen (manj kot pet odstotkov), poleg tega pa je Tencent investiral že v številna tuja podjetja, pa kitajske oblasti niso nikakor posredovale. Navsezadnje je tudi stran Reddit na Kitajskem nedostopna, Tencent pa si v tem primeru obeta predvsem donos na vloženi kapital. Toda uporabnike je investicija vseeno razjezila, zato so na Redditu začeli množično objavljati slike medvedka Puja in fotografije protestov s Trga nebeškega miru. Slednje so enostavno razložljive, medvedek Pu pa je bil tudi že nekajkrat blokiran na Kitajskem (in je spet), ker je oblasti jezilo primerjanje predsednika države s tem likom.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji