Oglasno sporočilo
Objavljeno: 9.5.2018 08:00

Huawei P20 Pro - telefon ali fotoaparat?

Fotografija je kombinacija opreme in fotografovih spretnosti ter izkušnje. Z rešitvami, ki temeljijo na umetni inteligenci pa najnovejša pametna telefona Huawei P20 in P20 Pro omogočata, de se uporabnik osredotoči le na svojo domišljijo.

Hitrost razvoja fotoaparatov na pametnih telefonih je nadvse impresivna. Vendar pa bližje kot smo popolnosti, težje je znatno izboljšati kakovost zajetih fotografij. Huawei je edini proizvajalec, ki je prejšnjemu modelu dodal večje število novih tehnologij.

Glavni fokus pri novih modelih P20 in P20 Pro, je bil usmerjen na odlično kamero, podprto z umetno inteligenco. Nova trojna kamera ima vgrajeno tipalo, ki je večje kot pri konkurenci, svetle Summlux objektive, umirjanje slike s pomočjo umetne inteligence ter 5× hibridno povečavo. Rezultat so resnično izjemne fotografije, ki so občutno boljše kot pri neposredno konkurenčnih izdelkih.

Tri kamere so boljše od dveh

Medtem, ko so do letošnjega leta malodane vsi veliki proizvajalci končno prešli na dvojne kamere v svojih paradnih konjih, je Huawei v ozadju že snoval prihodnost. S P20 Pro je Huawei predstavil prvo trojno kamero Leica, ki omogoča kar 3× optično povečavo slike. To doseže s pomočjo tretje kamere, ki ima spredaj nameščen teleobjektiv.  Povsem nova je tudi konfiguracija tipal pri trojni kameri Leica, ki ima vgrajeno RGB tipalo za zajem fotografij v velikosti 40 MP, monokromatsko tipalo za zajem fotografij v velikosti 20 MP ter prej omenjeno tipalo s teleobjektivom za zajem fotografij v velikosti 8 MP.

S pomočjo umetne inteligence, ki jo prinaša Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU), je mogoče doseči kar 5× hibridno povečavo slike. Prav tako pa umetna inteligenca pomaga pri umirjanju slike (Huawei AIS).

Prednja kamera je pri obeh modelih enaka in ima vgrajeno tipalo, ki zajema fotografije v velikosti 24 MP. Čeprav se P20 na zadnji strani zanaša na preverjeno kombinacijo (12 MP veliko barvno tipalo in 20 MP veliko monokromatsko) pa je kljub temu prehitel vso konkurenco, razen svojega večjega brata, P20 Pro.

Prednosti umetne inteligence

Pri snovanju nove serije pametnih telefonov je dal Huawei poudarek na najboljše komponente in na podporo uporabnika z umetno inteligenco. To je tudi glavna prednost pametnih telefonov Huawei – ne le v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami, ampak tudi v primerjavi s klasičnimi fotoaparati.

S pomočjo umetne inteligence aplikacija za kamero na P20 in P20 Pro samodejno prepozna 19 različnih scen. Med njimi so živali (psi, mačke), sončni zahod, ognjemet, hrana ter tudi besedilo in dokumenti, ki jih “poskenirate” s pametnim telefonom. Običajno le profesionalni fotografi znajo v trenutku oceniti katere nastavitve je potrebno uporabiti glede na sceno in osvetlitev. S pomočjo umetne inteligence imajo vsi na voljo izkušenega asistenta na svoji napravi. Sedaj vaše fotografije ne bodo nič drugačne, kot tiste, ki jih zajemajo profesionalci.

Odlična tipala

Senzor znotraj pametnega telefona Huawei P20 Pro zajema fotografije v ločljivosti 40 MP in se ponaša z največjo fizično dimenzijo na trgu. Poleg tega, če izberete zajemanje 10 MP velikih fotografij, bo telefon združil 4 sosednje slikovne pike v eno. V tem primeru je velikost posamezne pike na senzorju enaka 2 μm – mnogo več kot na kateremkoli konkurenčnem pametnem telefonu. Večja kot je slikovna pika na senzorju, več svetlobe prejme in ravno svetloba je najbolj pomemben dejavnik v fotografiji.

V praksi to pomeni, da je kakovost zajete fotografije večja s pomočjo večjih slikovnih pik – tudi v slabih svetlobnih pogojih.

Večje tipalo prav tako omogoča rabo višjih vrednosti ISO, kar pomeni manj stresenih fotografij. Kombinacija podatkov s 40 MP in 20 MP velikih tipal vam omogoča doseganje neverjetne vrednosti ISO vse do 102.400. Huawei P20 Pro tako ponuja najvišjo občutljivost ISO na trgu pametnih telefonov in je daleč pred konkurenco.

Izjemno svetli objektivi

Pred tipali se nahajajo objektivi, ki skrbijo tako za ostrino slike kot tudi količino svetlobe, ki jo spustijo na samo tipalo. Huawei še vedno sodeluje z Leico – ikoničnim izdelovalcem optike za najboljše fotoaparate. Huawei P20 Pro je opremljen s tremi zelo svetlimi objektivi – med drugim tudi z dvema Summilux objektivoma. Velika zaslonka ponuja veliko prednosti. Bližnje fotografije, kot so portreti, imajo lepo zamegljeno ozadje (učinek bokeh), kar še dodatno poudari subjekt. Več svetlobe omogoča krajše čase zaklopa in odstrani tveganje za stresene fotografije. Ta tehnološka popolnost je največja prednost serije P20.

Največja povečava prvič tudi na pametnem telefonu

Če je eno področje, kjer imajo klasični fotoaparati še nekaj prednosti pred pametnimi telefoni, je to optična povečava. Proizvajalci pametnih telefonov so si dolgo prizadevali najti inovacijo, ki bi rešila ta problem. Do danes objektivi na pametnih telefonih niso presegali 2× povečave. Huawei pa sedaj dviguje prečko s predstavitvijo 5× hibridne povečave. Nova revolucionarna funkcija še vedno reproducira vse podrobnosti in ohranja čistost majhnih elementov, kot je majhno besedilo ali detajli na objektu. To, na primer, omogoča zajemanje majhnih podrobnosti lepe arhitekture. Sedaj bodo tudi najbolj oddaljeni predmeti čudovito izrisani na fotografiji, ki ste jo zajeli s pametnim telefonom.

Odlično umirjanje slike med snemanjem

Umirjanje slike je izredno pomembno pri kakovosti video posnetkov. Tudi najvišja ločljivost in zajem podrobnosti ni dovolj, če je posnetek stresen. Zato je Huawei opremil svojega paradnega konja, P20 Pro, z izjemnim umirjanjem, ki mu podporo daje umetna inteligenca. Ta omogoča, da posnamete video brez stojala in dobite povsem stabilno sliko, ki se mirno kosa s posnetki, ki jih omogočajo profesionalni dodatki za snemanje filmov. Huawei vam daje svobodo, da snemate filme in zajemate fotografije v vseh pogojih – brez stojal in stabilizatorjev. Vse kar potrebujete v žepu je najnaprednejši Huawei P20 Pro.

In, najbolj priljubljena je … twilight barva!

Serija pametnih telefonov Huawei P je že nekaj časa poznana zaradi svojih izjemnih fotografskih zmogljivosti. Tudi s serijo Huawei P20 se to ni spremenilo. Huawei P20 Pro je na lestvici DxOMark dosegel najvišjo oceno med pametnimi telefoni s 109 točkami. Opremljen s prvo trojno Leica kamero, združuje odlično strojno opremo z napredno umetno inteligenco ter tako zagotavlja svojo značilno zmogljivost v vseh pogojih.

Že prav, a letošnji Huawei P20 Pro je prinesel še nekaj novega – nekaj, kar je pritegnilo pozornost novinarjev in zagrabilo pozornost potrošnikov po vsem svetu.

Barvni preliv pod steklenim hrbtom brezšivno prehaja od vijolične preko modre do zelenomodre – enako kot narekujejo zakoni fizike in valovnih dolžin svetlobe. Ta barvna različica P20 Pro je bila na domačem kitajskem trgu razprodana nemudoma po tem, ko je naprava šla v prodajo, kar je dober pokazatelj priljubljenosti med potrošniki.

Kaj je bil torej navdih, ki je Huawei vodil pri ustvarjanju te priljubljene barvne različice? Če se nahajate na pravem delu sveta, morate le pogledati skozi okno. Res je, narava je najboljši umetnik na svetu. Vse od začetka kreativnega postopka se je oblikovalska ekipa podjetja Huawei učila od najboljšega. Ko govorimo o barvi Twilight, je Huawei navdih črpal iz aurore borealis, bolj znane pod imenom severni sij.

Huawei prodal rekordno število naprav serije P20 v osrednji in vzhodni Evropi ter v nordijski regiji

Prodaja je narasla kar 17× v primerjavi s predhodnim modelom P10 Plus. Pri Huawei Consumer Business Group so naznanili, da so prodali več kot 100.000 naprav serije Huawei P20 v prvih 30 dneh po predstavitvi v regijah vzhodne in osrednje Evrope ter nordijskih držav, ki je bila 27. marca 2018. Gre za velik mejnik za podjetje in predstavlja nov rekord za znamko. S tem je serija P20 postala najbolj prodajana serija P od njene predstavitve.

Ključne lastnosti serije Huawei P20

  • Napreden sistem kamer zajame več svetlobe, več podrobnosti in več lepote s pomočjo revolucionarne trojne kamere Leica s 5× hibridnim zoomom na modelu Huawei P20 Pro ter dvojno kamero Leica na modelu Huawei P20.

  • Inovativne fotografske zmogljivosti, ki jih nadgrajujeta t.i. Master AI, ki omogoča učinke profesionalne fotografije s pomočjo umetne inteligence, ter Huawei AIS za zmogljivo tehnologijo umirjanja slike.

  • Komajda prisoten rob okoli zaslona ter oblikovanje z osupljivimi barvami, ki jih je navdihnila svetloba. Končna obdelava površine, ki odbija in lomi svetlobo, je osupljiva. Med drugim se svetloba lomi s posebno obdelavo površine z učinkom barvnega preliva, ki jo najdemo tako na modelu Huawei P20 kot tudi na P20 Pro.

  • Vrhunska zmogljivost, ki jo prinašata Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU - Neural Processing Unit) ter vmesnik EMUI 8.1, ki temelji na sistemu Android 8.1 za najboljšo in gladko uporabniško izkušnjo.

G4wx963g0ys

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji