Objavljeno: 9.9.2019 06:00

Prelistajte novi Monitor!

Poletje se počasi zaključuje, pri Monitorju pa smo že v polnem pogonu – na voljo je septembrska številka Monitorja.

Naslovna tema tokratne številke so električni skiroji. Ti so letos "eksplodirali", z njimi smo se poleti vozili tudi mi - s petimi različnimi modeli. Preizkusili smo tudi električno rolko (»longboard«). Pri skirojih smo nekaj besed namenili tudi pravnim vidikom, omenjamo pa tudi aplikacije, ki omogočajo enostavno izposojo električnih skirojev preko pametnega telefona.

Tekma na področju procesorjev je v zadnjih mesecih postala zelo zanimiva - AMD je Intelu vrnil udarec in predstavil nekaj izredno zmogljivih modelov, hkrati pa je podjetje izredno agresivno pri cenovni politiki. Pravi čas torej za širši pregled, oziroma preizkus. V prejšnji številki revije smo objavili preizkus televizorjev, tokrat pa smo preizkusili še nekaj modelov, ki so nazadnje zamudili – med tremi modeli sta tudi dva, ki uporabljata tehnologijo OLED.

Med preizkusi velja omeniti še nekaj novih zmogljivih grafičnih kartic, izdelanih v 7 nm tehnologiji. Gre za AMDjeva Radeon 5700 in 5700XT v referenčni obliki, ki ponujata resno konkurenco v srednjem zmogljivostnem in cenovnem razredu.

Že leta pišemo o tem, kako so pametni telefoni fotografsko »dovolj dobri« za večino uporabnikov, zato je naš fotograf v odlično razdelanem članku primerjal več vidikov te trditve. V primerjavi se je znašlo nekaj različnih telefonov, med njimi tudi fotografsko izredno zmogljiva Huawei P30 Pro in Samsung Galaxy S10+, pri fotoaparatih pa poleg dveh zmogljivih kompaktnih modelov tudi en brezzrcalni aparat z izmenljivimi objektivi. Preverite lahko, kaj lahko dosežemo z uporabo načina RAW, kako se med seboj razlikujejo (tudi telefonski) široki objektivi, kako zmogljive so vse omenjene naprave pri nočni fotografiji. Moramo priznati, da so nekatere ugotovitve presenetile tudi nas.

Med pogledom na prihajajočo tehnologijo smo se tokrat ustavili pri mobilnih omrežjih nove generacije 5G. Prvi članek se spusti v podrobnosti varnosti te tehnologije glede na elektromagnetna sevanja, drugi pa v strah, da bi lahko omrežja 5G vplivala na delo vremenskih satelitov oziroma na bodoče vremenske napovedi.

Med nasveti si lahko preberete vse o novem Applovem operacijskem sistemu macOS 10.15, znanemu tudi pod kodno oznako Catalina. Novi sistem bo uradno na voljo šele jeseni, a ga lahko preizkusimo že danes, če se le prijavimo v Applov program za testiranje nove programske opreme. Pred kratkim smo se udeležili tudi Samsungove predstavitve novega telefona Galaxy Note 10 (in 10+), v reviji si lahko preberete podrobnosti o obeh telefonih in nekaj prvih opazk.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, smo tokrat pisali o prihodnosti računalništva v oblaku in poslovni programski opremi.

Naslednja številka izide v torek, 24. septembra.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji