Objavljeno: 12.8.2019 08:00

Izsiljevalski virus na - fotoaparatu!

Podjetje Check Point Software Technologies je odkrilo način, kako na Canonov zrcalno refleksni fotoaparat namestiti izsiljevalski virus. Brezžično, preko povezave Wifi!

Izsiljevalski virusi so v zadnjih letih povzročili nemalo preglavic in stroškov na računalniških sistemih podjetij ter posameznikov. Odmeven primer tovrstnega napada se je nedavno zgodil tudi v Sloveniji, ko so Lekarne Ljubljana čez noč zaprle svoja vrata, zaradi nedelovanja informacijske opreme. Videti je, da bodo izsiljevalski virusi še razširili svojo mrežo. Raziskovalci podjetja Check Point Software Technologies so namreč odkrili način, kako izsiljevalski virus namestiti na Canonov zrcalno refleksni fotoaparat EOS 80D.

V objavljenem video posnetku so zlorabili brezžični protokol za prenos slik z aparata na računalnik Picture Transfer Protocol. Virus lahko na fotoaparat prenese okužena brezžična dostopna točka ali s kablom povezan računalnik. Naslednji korak je znan, škodljiva koda zaklene datoteke na pomnilniku, na zaslonu (fotoaparata!) pa izriše sporočilo o odkupnini. Pomislimo - zaklenjene so slike na kartici SD, ki so še posebej mamljiva tarča za izsiljevalce, saj se lastniki težko poslovijo od njih.

Ranljivost so raziskovalci Canonu javili marca, proizvajalec digitalnih fotoaparatov pa je medtem že izdal popravek. 

75fVog7MKgg

Check Point

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji