Oglasno sporočilo

Izšel je novi Monitor!

Objavljeno: 26.3.2019

Na tokratni naslovnici smo predstavili Samsungovo serijo telefonov Galaxy S10, ki je na prodaj od nedavnega. Tudi ta test kaže, da se časi spreminjajo – serija je namreč po novem sestavljena iz treh modelov, od katerih je eden malce oskubljen in 200 evrov cenejši. Kot kaže, si le Apple lahko privošči meriti le na najbogatejše uporabnike, ostali morajo imeti tudi modele, ki so cenejši. Tudi med telefoni najvišjega ranga.

Ko smo že pri telefonih – preberete si lahko tudi test Razer Phone 2, telefona, ki baje meri na igričarje. Mu to v konkurenci strojno zelo močnih »neigričarskih« telefonov uspeva?

Od strojne opreme smo se tokrat posvetili tudi velikim in širokim namiznim monitorjem. Kot vedno smo jim premerili, kako natančno prikazujejo barve, posvetili pa smo se jim tudi s stališča kvadratnih centimetrov površine, ki jo znajo prikazovati – je morda bolje kupiti več 24-palčnih modelov ali dva 27-palčna?

Preberite si še test prenosnika, ki ima poleg zaslona še dodaten zaslon e-ink. Ta je lahko tipkovnica, beležka, ali pa – e-bralnik! Lenovo Yoga Book C930.

Ste mislili, da so 3D tiskalniki bolj ali manj poniknili? Niso – preizkusili smo poljski izdelek Zortrax M200. Dober ali ne? Ne bomo vam izdali vnaprej…

Od zanimivega branja za širšo tehnično izobrazbo tokrat priporočamo članek o Paypal mafiji - fantje, ki so s Paypalom zaslužili milijarde, še naprej navdušujejo, z vesoljskimi in malo bolj zemeljskimi projekti. In o vzponu Kitajske, ki ima denimo na področju elektronike skorajda 100% monopol na redke zemlje, ki so pri proizvodnji nujne. Ali pa razmišljanje o tem, kaj se zgodi, če ugasnemo največjih pet spletnih »otokov« - Google, Amazon, Microsoft, Apple in Facebook. Presenečeni boste.

Kot vedno, tudi tokrat ponujamo sveže nasvete. Vse nenavadnosti o audio/video predvajalniku VLC, denimo. Ali pa podrobno razdelani programski pomočniki, ki so vgrajeni v MacOS. In vse o dvostopenjski zaščiti, ki v svetu hekerjev, krekerjev in sploh zlobnih tehnološko naprednih zlikovcev postaja novodobna nuja.

   

V poslovni prilogi Monitor Pro tokrat pišemo o IT v bančništvu in zavarovalništvu. Sodobno bančništvo in zavarovalništvo ne more brez kakovostne informatike. Informacijske tehnologije so namreč tiste, ki ustvarjajo in ohranjajo konkurenčne prednosti bank in zavarovalnic. Letos bo velika skrb zavarovalnic regulatorno poročanje in zagotavljanje skladnosti z mednarodnimi računovodskimi standardi, pa tudi upravljanje podatkov, skladno z uredbo GDPR, marsikje še vedno predstavlja izziv.

In seveda o gospodarski panogi fintech. Kdo trdi, da v bančni panogi ni inovacij? Plačujemo lahko na najrazličnejše načine, tudi že s kriptovalutami. Številna zagonska in inovativna podjetja iz panoge fintech dokazujejo, da lahko sodobna tehnologija pomenljivo spremeni uveljavljene poslovne modele in uvede številne inovacije na področju internetnega, elektronskega in mobilnega bančništva ter zavarovalništva.

   

Čez 14 dni (natančneje, 9. aprila) izide posebna številka z izborom najboljših tujih besedil, Monitor Svet, še »14« dni kasneje (24. aprila) pa redna številka, kjer bo izpostavljen test cenejših telefonov. Delamo!

  

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: www.monitor.si/revija

 

Kazalo [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki