Oglasno sporočilo
Objavljeno: 28.2.2023 06:40

Izšel je novi Monitor, tema številke - pametne hiše!

V novi številki revije Monitor smo se spustili na področje pametnih hiš. Obiskali smo šest lastnikov in se z njimi spustili v podrobnosti - kakšno »pamet« so vgradili, katere rešitve uporabili in koliko je vse tudi stalo.

Rešitve se med seboj močno razlikujejo, od najpreprostejših do najzahtevnejših, ki so že temeljni del zasnove hiše. Razlikujejo se po ceni in po zahtevnosti vgradnje – nekateri so vse skupaj prepustili zunanjim izvajalcem, drugi so si vse postavili sami. In seveda, ključno -  kako se s pametjo v hiši soočajo ostali prebivalci?

Med preizkusi velja izpostaviti dva nova telefona najvišjega razreda. Samsungov Galaxy S23 Ultra nadaljuje zgodbo ene najzmogljivejših serij telefonov Android. Ohranja vse prvine, ki jih od telefona takega razreda pričakujemo, in prinaša še nekaj izboljšav in novosti. Drugi pomemben telefon je Xiaomi 13 Pro, telefon, s katerim se Xiaomi dokazuje, da je eden najpomembnejših igralcev na tem področju. Hkrati z modelom Pro smo preizkusili tudi »osnovno« različico Xiaomi 13. Med telefoni smo preizkusili še dva zanimiva telefona nekoliko nižjega razreda – Poco X5 in X5 Pro. Gre za blagovno znamko, ki je v lasti Xiaomija in s katero ciljajo na mlajše uporabnike.

V teh dneh je pri nas zaživel nov navidezni mobilni operater, imenovan preprosto re:do. V našem preizkusu si lahko preberete več o ponudbi in zasnovi tega mobilnega operaterja, čigar cilj je čim bolj preprosto in transparentno delovanje. Že s tem, da nima poslovalnic i da vse uredimo neposredno preko mobilne aplikacije – preko nje pridobimo tudi e-SIM.

V Dosjeju smo se tokrat spustili na področje računalniških iger, v članku si lahko preberete o različnih igralnih platformah. Gre za tržnice, preko katerih kupujemo igre, prebiramo mnenja uporabnikov in recenzije, hkrati pa omogočajo spletno večigralstvo in še mnogo več. Teh tržnic je presenetljivo veliko, čeprav je po tržnem deležu močno v ospredju gigant Steam.

Še naprej pa pišemo o umetni inteligenci, ki je s ChatGPT doživela eksplozijo zanimanja. Tokrat si lahko preberete preizkus in primerjavo spletnih prevajalnikov – seveda se vsi spoznajo tudi na slovenščino, so pa med njimi pomembne razlike. Nekateri so bolj »računalniški«, drugi delujejo bolj »človeško«.

Na področju novih tehnologij preberite članek o tehnologiji, s katero opozarjamo na potrese. Ne znamo jih sicer napovedovati, nas pa lahko o njih že opozorijo kar - pametni telefoni. Žal Evropa na tem področju zaostaja.

V poslovni prilogi Monitor Pro tokrat pišemo o Videokonferenčnih sistemih, o konvergenci poslovnih računalniških oblakov ter o vzponu digitalnega nomadstva.

Naslednja številka Monitorja izide 28. marca.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini. Monitor je v obliki HTML na voljo tukaj: www.monitor.si/revija/marec-2023/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

jnbgvUwyfRg

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji