Objavljeno: 24.8.2019 01:00

Intel širi deseto generacijo procesorjev za prenosnike

Intel je predstavil nove modele procesorjev desete generacije za prenosnike imenovane Comet Lake. To je že druga skupina procesorjev desete generacije za prenosnike v letošnjem letu, saj so pred nekaj meseci predstavili modele, ki nosijo skupno ime Ice Lake. Pri slednjih gre za procesorje, ki so namenjeni ultra tankim prenosnikom, v ospredju novosti pa je bila predvsem povečana grafična zmogljivost.

Procesorji Comet Lake zdaj ciljajo na večje in zmogljivejše, pa tudi cenejše prenosnike, v ospredju pa so predvsem povečana procesna moč in podpora za zmogljivejše pomnilnike. Družina novih procesorjev se pravzaprav deli na dve poddružini, Comet Lake-U, ki ima termično obremenitev TDP 15W in Comet Lake-Y, ki rabi manj energije (TDP 7W).

Pri zmogljivejših bo izstopal procesor Core i7-10710U, ki premore kar 6 jeder in podpira pomnilnike LPDDR4. Odprl bo pot novim zmogljivim prenosnikom, ki se bodo spogledovali z delovnimi postajami za inženirje. Intel trdi, da procesorji v povprečju nudijo 16% večjo procesno zmogljivost in 41% večjo produktivnost pri večopravilnosti kot predhodne različice izdelkov.

Omeniti velja, da so procesorji Comet Lake narejeni v starejši 14 nm arhitekturi, medtem ko so Ice Lake narejeni v novejši 10-nm arhitekturi. Vendar zato Intel iz starejše arhitekture očitno še vedno lahko izvleče več, čeprav navajajo, da je poraba energije nespremenjena. Comet Lake prinaša tudi nekatere druge novotarije, kot je podpora za Wi-Fi 6,Thunderbolt 3 in pomnilnike Optane.

Med prvimi izdelki, ki podpirajo nove procesorje je Dell XPS 13, zelo priljubljen model, ki je s šest jedrnim procesorjem tudi precej zmogljivejši, kot doslej. V taki konfiguraciji bo na voljo oktobra. Z novimi procesorji bodo opremljeni tudi prenosniki Inspiron, pričakujemo pa lahko tudi poplavo novih modelov s strani drugih proizvajalcev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji