Objavljeno: 9.9.2019 18:00

Huawei Mate 30 Pro bo najverjetneje brez Googlovih aplikacij in ga v Evropi sprva ne bo

Huaweiev glavni izvršni direktor za potrošniške naprave Richard Yu je v pogovoru z novinarji na sejmu IFA med drugim povedal, da novi vrhunski telefon Mate 30 (Pro), ki ga bo podjetje predstavilo 19. septembra v Münchnu, najverjetneje ne bo imel nameščenih Googlovih servisov in aplikacij (Gmail, Google Maps, Chrome, Youtube ...). In da ga bodo zato »najprej začeli prodajati na Kitajskem«.

Richard Yu, Huawei. Foto: Tehnozvezdje

V pogovoru, ki se ga je udeležil novinar portala Tehnozvezdje, je g. Yu še povedal, da se zelo trudijo, da bi zadržali partnersko povezovanje z zahodnimi podjetji, kot so Google, ARM in Microsoft, vendar imajo pripravljene tudi rezervne načrte. Za telefone, ki bodo sprva imeli nameščeno odprtokodno različico Androida, načrtujejo obveščanje uporabnikov, kako si lahko manjkajoče Googlove aplikacije in servise namestijo sami, za prenosne računalnike pa morebitno prodajo z nameščenim FreeDOS ali Linuxom, operacijski sistem Windows pa bi si uporabniki kupili in prav tako namestili sami.

Kot daljnoročno rezervno rešitev za telefone je omenil tudi lasten operacijski sistem Harmony OS, ki bo, če se stanje z ameriško administracijo ne bo popravilo, morebiti nameščen na pomladnem telefonu P40 (Pro). V odgovoru na vprašanje novinarja je zagotovil, da bodo razvijalci »z uporabo ustreznega prevajalnika« za Harmony OS zlahka prilagodili tudi tako specifične in lokalizirane aplikacije, kot so denimo bančne aplikacije.

Če bi ostali brez licence za procesorske arhitekture ARM, g. Yu zagotavlja, da imajo »pripravljen lasten CPU kot tudi GPU, podobno kot so že razvili del sistema na čipu za umetno inteligenco«.  V vsakem primeru pa bi tudi tu daleč najraje ostali pri procesorjih Arm, tako kot pri Androidu.

Na vprašanje o prepogljivem telefonu Mate X je g. Yu odgovoril, da je telefon pripravljen, vendar še »razmišljajo, na katerih trgih bi ga prodajali in kje bi začeli«.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji