HD VMD - tretji zapis visoke ločljivosti

Objavljeno: 10.9.2007

V bitko za prevlado na področju optičnih standardov in video zapisov se bo dosedanjim tekmecem Blu-ray in HD DVD kot kaže pridružil še tretji - HD VMD (HD Versatile Multilayer Disc). Manj znano podjetje New Medium Enterprises namerava že v kratkem na trg poslati prve video predvajalnike, ki nudijo možnost prikaza video posnetkov v visoki ločljivosti za bistveno nižjo ceno kot izdelki konkurenčnih standardov. Avtorji obljubljajo predvajalnike, ki bodo stali okoli 150 dolarjev, za razliko od predvajalnikov HD DVD in Blu-ray, katerih povprečna cena se še vedno giblje nad 1.000 dolarji.

Podobno cenejši naj bi bili tudi filmi, ki jih bo podjetje ponudilo skupaj s partnerskimi filmskimi založbami. New Medium Enterprises naj bi tudi zagotovili učinkovit distribucijski kanal, saj bodo izdelke prodajali prek spletne trgovine Amazon.com, kot tudi verige trgovin za elektroniko Radio Shack.

Skrivnost bistveno cenejše ponudbe leži v dejstvu, da standard HD VMD ne sloni na še vedno dragih modrih laserjih, temveč uporablja že preizkušen sistem rdečih laserjev, ki jih srečamo v današnjih enotah DVD. Skrivnost je v temu, da za zapisovanje porabijo več slojev, kot pri klasičnih nosilcih DVD. Na eno stran plošč HD VMD naj bi tako lahko shranili okoli 30 GB podatkov, pri čemer je visoka tudi gostota hitrosti zapisa video posnetkov - okoli 40 mb/s, kar je nekoliko manj kot pri nosilcih Blu-ray (48 mb/s) in več kot pri HD DVD (36 mb/s). Sprva bodo uporabili kodeke MPEG-2 in VC1, kasneje pa naj bi uporabili učinkovitejši H.264. V osnovi bo zvok posnet v prostorskem 7.1 kanalnem zapisu.

Kljub mamljivemu razmerju med ceno in kakovostjo pa so analitiki skeptični glede možnosti za uspeh HD VMD. Za celoto stoji manj izkušeno podjetje, predvsem pa bodo na trg prišli precej kasneje kot ostala dva tekmeca. Kljub temu prihod tretjega standarda vsi pozdravljajo, saj bodo morda tudi s tem ostala dva konkurenta znižala cene izdelkov, ki so po mnenju mnogih precej previsoke za resnejši uspeh.

http://www.nmeinc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki