Objavljeno: 11.10.2019

Google meni, da bodo igralne konzole odmrle

Google za letošnji november pripravlja splavitev igralne platforme Stadia, ki bo omogočila igranje vrhunskih iger na »pretočni« (streaming) način - igra se bo v resnici izvajala v oblaku, ne na lokalnem računalniku. Še več, napovedujejo, da bo njihov igralni servis kaj kmalu celo bolj odziven od lokalnih iger.

Sam koncept Google Stadia je tak, da bomo lahko igre teoretično igrali na katerikoli v splet povezani napravi, čeprav bo v začetku podpora zagotovljena za PCje z brskalnikom Chrome (prek Chromecasta bo podprt tudi prikaz na televizorju) in telefone Pixel 3 in 3a. Sčasoma bodo podprti tudi drugi telefoni z Androidom. V Googlovih podatkovnih centrih bodo za izris (»render«) skrbeli posebni AMDjevi grafični procesorji z močjo 10,4 teraflopa (Xbox One X zmore 6 teraflopov, Playstation 4 Pro pa 4,2), za dovolj hitro delovanje pa bo treba imeti povezavo v splet s hitrostjo vsaj 20 Mb/s. Za polno izkušnjo (ločljivost 4K in 60 slik na sekundo) bo nujna pasovna širina 35 Mb/s.

Podprti bodo običajni igralni ploščki, vendar bo Google prodajal tudi svoje. Servis bo v začetku na voljo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji in Evropi (upali bi si staviti, da tudi tu ne bo Slovenije).

 

 

Najbolj zanimiva je v resnici trditev, ki jo je v intervjuju izrekel Googlov podpredsednik za razvoj. Napoveduje, da bo Google Stadia s pomočjo umetne inteligence kmalu hitrejša od »lokalnih« konzol, denimo od Playstation 5. Počasnejšo povezavo med strojno napravo, ki »izdeluje« slike in napravo, ki jih izrisuje na zaslonu (Chrome) namreč kompenzira s tem, da poskuša statistično predvideti, kateri premik ali gib bo v naslednjem trenutku izvedel igralec. Računalniki v podatkovnih centrih bodo tako vnaprej izdelali več različnih stanj igre za več scenarijev in jih po potrebi že vnaprej poslali našemu Chromu. Ta pa bo izrisal tistega, ki ga bo uporabnik s premikom igralne palice ali ploščka, tudi dejansko potreboval.

Sliši se kar neverjetno. Morda bomo v prihodnosti igre igrali tako, da bo »oblak« igre igral kar sam, saj bo predvidel vse naše gibe? 😉

 

 

Nekaj iger, ki bodo na Stadii voljo ob splavitvi (Vir: Tomsguide.com):

Assassin's Creed Odyssey

Attack on Titan Final Battle

Baldur’s Gate III

Borderlands 3

Cyberpunk 2077

Darksiders: Genesis

Destiny 2

The Division 2

Doom

Doom Eternal

Dragonball Xenoverse 2

The Elder Scrolls Online

Final Fantasy XV

Get Packed

Ghost Recon Breakpoint

Grid

Gylt

Marvel's Avengers

Metro Exodus

Mortal Kombat 11

NBA 2K20

Orcs Must Die 3

Power Rangers: Battle for the Grid

Rage 2

Samurai Shodown

Superhot

Just Dance 2019

Kine

Red Dead Redemption 2

Tomb Raider Triilogy

Watch Dogs: Legion

Windjammers 2

Wolfenstein: Youngblood

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji