Objavljeno: 24.10.2019 05:00

Google bo dobil zdravstvene podatke Britancev

Google je sklenil dogovor z britansko državno zdravstveno zavarovalnico NHS, da bo dobil dostop do zdravstvenih podatkov bolnikov za zadnjih pet let. Podatki naj bi bili anonimizirani, tako da Google ne bo mogel poimensko videti, kdo je bolan. To ni prvi tovrstni primer v Veliki Britaniji.

Britansko podjetje DeepMind, ki ga je leta 2014 prevzel Google, je že pred leti dobivalo podatke iz londonske veje NHS. To smo izvedeli leta 2016, ko so novinarji informacijo pridobili z zahtevo po zakonu o informacijah javnega značaja. Sodišče pa je potem leta 2017 odločilo, da NHS ni imel pravne podlage, da posredovanje podatkov DeepMindu. Bolniki tudi niso nikoli podpisali dovoljenj. A kljub temu je DeepMind nadaljeval podpisovanje novih pogodb za nove šarže podatkov.

Lani je Google sporočil, da DeepMind ne bo več obstajal kot samostojna entiteta (dasi v lasti Googla), temveč bo postal njegov del. Manever je bil zaključen minuli mesec. A kaj dosti se ni spremenilo. Sedaj nove pogodbe podpisuje Google, ki jih je za zdaj sklenil s petimi območnimi enotami NHS – ta v Veliki Britaniji deluje v obliki več skoraj samostojnih organizacijskih enot, ki se imenujejo trusti. Da bo zgodba še bolj ironična, povejmo, da dobiva NHS posebno financiranje tudi iz naslova GDE (global digital exemplar), da bi v Veliki Britaniji uvedel dobre digitalne prakse, kamor sodi tudi upravljanje s podatki.

Google (nekdaj DeepMind) podatke potrebuje za razvoj aplikacij, ki so povezane z varovanjem zdravja. Cilj je seveda razviti umetno inteligenco, ki bo na koncu lahko pomagala tudi zdravnikov in bolnikom – a ne zastonj. Prvi korak k temu je aplikacija Streams, ki analizira karton bolnika in predvidi, kdo bi lahko imel akutno okvaro ledvic. Študija v reviji Nature je pokazala, da prednosti uporabe te aplikacije v smislu izboljšanja rezultatov zdravljenja ni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Monit | 28.10.2019 | 16:08

Groza. Orwell se obrača v grobu.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji