Objavljeno: 11.2.2019 13:00

Globalna rast porabe v IKT zaradi storitve v oblaku in naprav IoT

Čeprav leto 2019 v poslovnem svetu prinaša cel niz negotovosti, kot so Brexit, trgovinske vojne in morda celo ohlajanje globalnega gospodarstva, so pri družbi Gartner mnenja, da bodo investicije v informacijsko tehnologijo letos celo višje kot lani. Po ocenah Gartnerja naj bi poraba za IKT v letu 2019 dosegla nivo 3,76 bilijona dolarjev, kar je 3,2% več kot v letu 2018.

Zaupanje, da bo vlaganja naraščala izhaja predvsem iz napovedi, da bo povpraševanje po določenih storitvah in rešitvah skokovito naraslo. Sem sodijo predvsem storitve v oblaku in pričakovani vnovični strmi vzpon vlaganj v naprave IoT. Po mnenju analitikov naprave IoT vstopajo v svoje zrelo obdobje, primerno za masovno uporabo v poslovne namene, zato nekateri pričakujejo več kot 20% porast povpraševanja po tovrstnih napravah. Tudi povpraševanje po programskih rešitvah bo še vedno večje, kot povprečje v industriji.

Na drugi strani najdemo izdelke in storitve, ki so prišle do svojega maksimuma ali celo stagnirajo. Sem po novem sodijo predvsem pametni telefoni, ki ob PC infrastrukturi in vlaganjih v lokalne podatkovne centre v podjetjih ne rastejo več, kot v preteklosti. Sicer pa naj bi se povečanje vlaganj v IKT povečevalo tudi v letu 2020, a z nekoliko manjšo stopnjo kot letos.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji