Objavljeno: 14.7.2019 01:00

Facebook sklenil poravnavo v višini 5 milijard dolarjev zaradi kršitev varovanja zasebnosti

Po poročilih ameriških medijev je Facebook z ameriško komisijo FTC dosegel poravnavo za zloglasno afero Cambridge Analytica, po kateri bodo plačali kar 5 milijard dolarjev. To je največja kazen, ki jo je FTC kdaj naložil tehnološkemu podjetju.

Spomnimo se, da je v letu 2018 izbruhnila afera, kjer je zdaj že bivša družba Cambridge Analytica na nedovoljen način prišla do osebnih podatkov več kot 87 milijonov uporabnikov Facebooka. Ta pa je naredil zelo malo, da bi to preprečil, po mnenju nekaterih je zadevo neuradno celo podpiral. Zagotovo pa s tem služil.

Viri blizu Facebooka trdijo, da je družba po odprtju preiskave agencije FTC kar nekako pričakovala tolikšno kazen in je aprila v rezervacije dala večino omenjenega zneska kot pripravo na ukrep. Čeprav ne FTC ne Facebook ne komentirata domnevne poravnave, viri trdijo, da je FTC že glasoval v prid dogovora. Glasovanje je sicer menda bilo tesno z izidom 3:2, kjer so predstavniki ameriške republikanske stranke glasovali za, demokrati pa proti dogovoru.

Predvsem iz vrst demokratov že prihajajo kritike, da je odločitev komisije FTC prelahek izhod za Facebook in da bi morali družbi poleg kazni naložiti strožje pogoje za varovanje zasebnosti. Ker to agencija verjetno ne bo naredila, bodo zdaj verjetno ukrepali v ameriškem kongresu.

Če primerjamo kazen ameriške agencije z tistimi v Evropi, je razlika očitna. Spomnimo se, da je lani angleški varnostni pooblaščenec družbi Facebook v tej zadevo naložil kazen v višini 500.000 funtov, kar je skoraj 7.700-krat manj kot poravnava s FTC, kar je povzročilo velik posmeh tako angleške, kot širše mednarodne javnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji