Objavljeno: 2.5.2021 10:00 | Teme: apple, EU

Evropska komisija sumi, da Apple krši protimonopolno zakonodajo

Evropska komisija je začela postopek proti Applu, ker sumijo, da podjetje izrablja prevladujoč položaj na trgu. Komisija meni, da Apple s pogoji uporabe App Stora izkrivlja trg in onemogoča konkurenco. Uradna izjava o nasprotovanju je prvi formalni korak, s katerim Komisija začne preiskavo.

Postopek sega v leto 2019, ko je Spotify ugovarjal Applovi 30-odstotni proviziji, ki se zaračunava ob prodaji aplikaciji v App Storu in vseh nakupih znotraj teh aplikacij. Spotifyjeva storitev je zaradi tega nekonkurenčna, kar izkorišča Apple s svojo storitvijo za pretočno glasbo. Spotify ob tem dodaja, da nekaterim ponudnikom storitev, denimo Uberju, te provizije ni treba plačevati. Apple ne prepoveduje nakupov naročnin izven aplikacij, s čimer se izognemo 30-odstotni proviziji, a avtorji aplikacije uporabnikom tega ne smejo povedati. Apple zanika vse obtožbe in pravi, da Spotify le želi uporabljati vseh prednosti App Stora, v zameno pa ne bi plačeval ničesar.

Komisija meni, da je navedeno ravnanje zadostno, da izvede preiskavo. Sedaj se bodo stranke v postopku izrekle o očitkih. Kako dolgo bo trajala preiskava, ni moč napovedati, ker je to odvisno od njenega obsega. Če bo Apple spoznan za krivega, mu grozi globa v največji višini 10 odstotkov letnih prihodkov, kar bi znašalo 23 milijard evrov. Običajno so kazni sicer nižje.

Izjava

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji