Objavljeno: 4.3.2019 01:00

Digitalni dvojčki prehajajo v množično rabo

Raziskava družbe Gartner je pokazala, da kar tri četrtine podjetij namerava v bližnji prihodnosti vzpostaviti tako imenovane modele digitalnih dvojčkov (digital twins), ki omogočajo vpogled v avtomatizacijo sistemov ali simulacije dogajanja na osnovi različnih podatkovnih modelov. Gre sicer za digitalno kopijo oziroma repliko fizičnih naprav, procesov, sistemov, itd.

Digitalni dvojki so še posebej pogosto uporabljeni tam, kjer množično uporabljajo ali načrtujejo uporabo naprav IoT. Na primer pri upravljanju zgradb, strojev in drugih sistemov, kjer tipala in zajeti podatki omogočajo pametno upravljanje sistemov. Razlogi za uporabo digitalnih dvojčkov so zelo različni in segajo od nadzora sredstev, simulacije in priprav odgovorov na določene situacije, izboljšav v procesih do usposabljanja zaposlenih.

Veliko sodelujočih v raziskavi priča o temu, da digitalne dvojčke ne uporablja le ena ciljna skupina ljudi, pogosto kar cela veriga uporabnikov. Če vzamemo za primer digitalni dvojček pametnega vozila, ga uporabljajo proizvajalci, serviserji in celo zavarovalnice. Podobno je v številnih drugih vertikalah.

Zanimiv je podatek iz raziskave, da danes digitalne dvojčke uporablja le okoli 13% podjetij, vendar naj bi se še v letošnjem letu ta delež povečal kar na 62%, v letu dni pa na tri četrtine. Hitra širitev naj bi se zgodila iz dveh razlogov. Proizvajalci naprav IoT pospešeno pripravljajo orodja za digitalne dvojčke, kjer se na ta način želijo razlikovati od konkurence, pri tem pa stimulirajo svoje uporabnike, da jih uporabljajo v dejanskih okoljih, kar jim daje dragocene vhodne podatke za nadaljnje izboljšave naprav IoT.

Drugi razlog so velike poslovne koristi na nekaterih področjih ob uporabi modelov digitalnih dvojčkov, na primer tam, kjer je potrebno zagotoviti ustrezno (zakonsko) varnost ali pri načrtovanju zmogljivosti (strojev, prostora, drugih sredstev) z uporabo simulacije v realnem, tipično dokaj kompleksnem okolju.

Raziskava je tudi pokazala, da se podjetja ne bojijo kompleksnosti, ki pogosto spremlja projekte digitalnih dvojčkov. Še več, kar 61% vprašanih je potrdilo, da so doslej preizkusili več digitalnih dvojčkov in jih tudi povezali med sabo. Na primer povezavo digitalnega dvojčka električnega generatorja z digitalnimi modeli črpalk ter drugih instalacij. Prav integracija različnih modlov digitalnih dvojčkov je naslednji korak, h katerem stremijo najbolj progresivna podjetja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 4.3.2019 | 11:27

Tale članek zanimivo opisuje rabo digitalnih dvojčkov. Ne pove pa kaj digitalni dvojček pravzaprav je. Vsaj jaz tega nisem razbral iz vsebine.

Jure Forstnerič | 4.3.2019 | 11:33

Hvala za komentar - je dodan stavek s kratkim opisom in povezavo na Wikipedio.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji