Objavljeno: 4.6.2019 10:00

Applove novosti na WWDC

Apple je na konferenci WWDC poleg operacijskih sistemov iOS 13 in iPadOS predstavil tudi nove različice operacijskih sistemov za pametne ure Apple Watch, večpredstavni predvajalnike Apple TV in osebne računalnike Mac. Obenem so predstavili novi osebni računalnik Mac Pro in ob njem prvi zaslon ločljivosti 6K.

Pametne ure Apple Watch bodo kmalu dobile na voljo nov watchOS 6, ki v dobršni meri osamosvaja pametno uro od telefonov iPhone. Doslej so bile Applove ure uporabne v veliki meri le v kombinaciji s telefoni, saj so vse namestitve programov, posodobitve in posredovanje podatkov v druge aplikacije potekale izrecno prek telefona iPhone.

Apple watchOS 6 pa prinaša prvič trgovino App store neposredno na uro, kar pomeni, da lahko nameščamo in posodabljamo aplikacije neposredno prek internetne povezave. S tem se sicer odpira celo možnost, da bi Apple Watch lahko povezali z drugimi platformami, o čemer pa na WWC ni bilo govora.

Ure bodo sicer dobile nekaj novih aplikacij in pomembne posodobitve tistega dela, ki se tiče podpore za fitnes in zdravje. Med novimi aplikacijami so program za spremljanje menstrualnega cikla, program za nadzor in opozarjanje o pretirani izpostavljenosti hrupu, bralnik za zvočne knjige, beležnica za zvočne zapiske in nov kalkulator, ki zna samodejno izračunati napitnine in razdeliti vrednost računa med več plačnikov.

Za ljubitelje fitnesa bo pomembna funkcija Trends, dosegljiva na telefonu iPhone, prek katere bo uporabnik lahko spremljal učinkovitost svojih aktivnosti skozi čas, s ciljem, da izboljšuje svoje dosežke in splošen nivo fizične pripravljenosti. Za nameček je Apple v novi wathcOS vgradil nekaj novih urinih zaslonov (face), ki bodo osvežili zunanjo podobo ure.

Apple tvOS 13 prinaša nekaj novih funkcij v večpredstavne predvajalnike. Spremenili so začetni zaslon, ki je še bolj trendovski (podoben Netflixu), dodali možnost shranjevanja nastavitev v različne profile, za ljubitelje iger pa bo pomembna podpora za storitve Apple Arcade, kjer bodo kmalu na voljo igre, ki jih sicer poznamo iz osebnih računalnikov in igralnih konzol. Da Apple misli resno tudi na področju iger priča dejstvo, da so v novem operacijskem sistemu zagotovili podporo za igralne krmilne iz priljubljenih konzol Microsoft Xbox in Sony PlayStation.

Posodobitve je bil deležen tudi operacijski sistem macOS, ki zdaj nosi delovno ime Catalina. Morda največja spremembo predstavlja ukinitev dosedanjega večpredstavnega programa in spletne trgovine iTunes. Tega bodo nadomestili iz drugih platform znani servisi Apple Music, Apple TV in Apple Podcast.

Uporabna novost je funkcija Sidecar, s katero lahko tablice iPad uporabljamo kot drugi monitor z računalnikom Mac. Nekaj, kar so neodvisni proizvajalci ponujali že vrsto let, zdaj pa je Apple to zagotovil kar na nivoju operacijskega sistema. Iz drugih platform je macOS Catalina dobil tudi podporo za krmiljenje računalnikov s pomočjo govora in nadzor nad časom porabljenim za zaslonom.

Apple je okrepil varnost, tako proti tatovom prenosnikov, kot tudi vdiralcem prek interneta. Med drugim lahko uporabniki Applovih ur s pomočjo naprave na zapestju avtenticirajo varnostne ukrepe, na katere opozarja program Gatekeeper.

Novi Mac Pro je vnovič eden najzmogljivejših osebnih računalnikov, ki jih je mogoče kupiti. Omisliti si ga je mogoče s procesorji Intel Xeon, ki premore 28 jeder, sistemski pomnilnik pa lahko razširimo na neverjetnih 1,5 TB RAM (!). Mac Pro prinaša tudi osem razširitvenih reži PCIe, kupci pa lahko izbirajo med nizom grafičnih kartic, kjer osnovo predstavlja kartica AMD Radeon Pro 580X. Cena je temu primerna, saj bo za Mac Pro treba odšteti vsaj 6.000 dolarjev. Pozor, cena se lahko drastično zviša, če dodamo resnično vrhunske komponente. Računalnik s Xeonom W z 28 jedri, 1,5 TB RAM, 4 TB enotami SSD in štirimi grafičnimi karticami AMD Radeon Pro Vega II Duo zlahka doseže mejo kar 45.000 dolarjev!

Ko zapravljamo toliko denarja, se računalniku odlično poda najnovejši 32-palčni monitor Pro Display XDR s tehnologijo Retina 6K, ki se ponaša z ločljivostjo 6.016 x 3.384 pik in svetilnostjo 1.600 nits. Poleg tega nudi Applovo značilno obliko, za celoto pa bo treba odšteti kar 5.000 dolarjev. Bolj kot sam monitor je udeležence konference razburila cena opcijskega stojala za monitor, za katerega Apple zahteva nič manj kot 999 dolarjev. Res je, da stojalo omogoča udobno namestitev zaslona pod kotom in vrtenje iz vodoravne v navpični položaj, toda za dolarskega tisočaka drugje dobimo cel kup stojal, z zasloni vred. 

izSg1YUvpAA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 5.6.2019 | 15:54

Če pa bomo želeli še stojalo za naš novi monitor, pa še 1000$...

Matjaž Klančar | 6.6.2019 | 09:30

No, seveda! ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji