Objavljeno: 9.7.2018 06:00

Applov App Store praznuje 10 let

Apple je pred desetimi leti kot del nastajajoče uspešnice, telefona iPhone, uvedel tudi spletno trgovino za mobilne aplikacije App Store, ki je povsem spremenila način, kako uporabniki kupujejo programe za telefone in danes že za vse računalniške izdelke.

Zamisel o spletni tržnici, kjer uporabniki na preprost način najdejo, preizkusijo in nenazadnje kupijo programsko aplikacijo na varen način, dobesedno z enim klikom, je že v začetku postala tako velika uspešnica, da so jo zelo hitro prekopirali prav vsi proizvajalci telefonov, tablic in osebnih računalnikov. App Store je uveljavil tudi nov cenovni model za mobilne aplikacije, ki so bistveno cenejše, čeprav ne nujno vedno tudi preprostejše od aplikacij za osebne računalnike.

Prvi App store, ki ga je Apple uvedel s predstavitvijo druge generacije telefona iPhone 3G, je imel komaj 500 programov, vendar so razvijalci mobilnih aplikacij hitro uvideli priložnost in število programov je neverjetno hitro naraščalo. Danes je v App Storu več kot 2,1 milijona različnih programov, skupno pa je bilo v desetih letih prek spletne trgovine prodanih za kar 100 milijard dolarjev aplikacij in povezanih storitev. App Store je ustvaril veliko novih milijonarjev in močno prispeval k temu, da je Apple postal najbolj ugledno podjetje na svetu. App Store v današnjih časih obišče okoli 500 milijonov obiskovalcev na teden.

VG1_HBZxb8E

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji