Objavljeno: 3.12.2019 08:00

Amazon bo učil uporabo umetne inteligence z glasbeno klaviaturo

Amazon je letošnjo konferenco za razvijalce AWS re:Invent pričel s predstavitvijo novega učnega pripomočka za področje strojnega učenja, ki omogoča samodejno ustvarjanje glasbene spremljave na osnovi melodije, ki jo uporabnik zaigra s pomočjo klaviature.

AWS DeepComposer je na prvi pogled standardna klaviatura s 32 tipkami, ki jo prek vmesnika USB priključimo na računalnik in od tam dalje v Amazonov oblak za strojno učenje. Uporabnik s klaviaturo preprosto zaigra melodijo in izbere enega od ponujenih glasbenih stilov (rock, pop, jazz, klasika) ali pa ustvari povsem svojega.

DeepComposer na osnovi te melodije ustvari celotno spremljavo (kitare, bas, bobne, klaviature) in pravzaprav iz preproste melodije ustvari celotno pesem. V ozadju so kompleksni algoritmi, ki znajo generirati glasbo in drugi, ki znajo ocenjevati, če je predlagana glasba dobra ali ne.

Amazon je delovanje sistema premierno prikazal na glavnem odru dogodka v Las Vegasu, ki je posvečen razvijalcem. Čeprav bo DeepComposer mogoče dejansko uporabljati za glasbo in kupiti v začetku naslednjega leta za ceno 99 dolarjev, glavni cilj ni Amazonov poizkus prodora na področje glasbenih inštrumentov, temveč razvijalcem ponuditi orodje za eksperimentiranje in uporabo algoritmov umetne inteligence.

To ni prvič, da je Amazon pripravil preprosto napravo z namenom eksperimentiranja s strojnim učenjem. Leta 2017 so predstavili kamero DeepLens, lani pa eksperimentalni samovozeči avtomobilček DeepRacer. V primerjavi s temi, je DeepComposer precej cenejši (DeepLens: 249 dolarjev; DeepRacer: 399 dolarjev), s čimer želi Amazon doseči širše občinstvo.

Cilj je seveda ta, da bi razvijalci izboljšali delovanje sistema in se pri tem naučili uporabo razvoja za strojno učenje, saj nudijo možnost uporabe alternativnih algoritmov. V paketu s klaviaturo bo prišla trimesečna brezplačna uporaba sistemov za umetno inteligenco AWS. Po tem obdobju bodo razvijalci morali plačat 1,26 dolarja za uro učenja in 2,14 dolarja za uro uporabe (inferenca) sredstev za umetno inteligenco. Kljub tem stroškov je AWS DeepComposer daleč najcenejši način za vstop na področje razvoja sistemov z umetno inteligenco.

XH2EbK9dQlg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji