Objavljeno: 6.9.2018 10:00

44% mladih je Facebook izbrisalo iz svojih telefonov

Razsežnost afere s psihološkim profiliranjem uporabnikov brez soglasja v primeru zlorab družbe Cambridge Analytica je dala slutiti, da bo Facebook brez dvoma izgubil določen del članstva, vendar so to doslej bila zgolj ugibanja. Ameriška agencija za raziskave javnega menja Pew Research Center pa je pravkar objavila rezultate raziskave, ki kažejo, da je bil osip morda celo večji, kot bi pričakovali. Raziskava velja sicer samo za uporabnike v ZDA, vendar bi verjetno tudi drugod po svetu lahko srečali podobne rezultate.

Med okoli 4.500 anektiranimi je kar 74% uporabnikov zaradi zgoraj omenjene afere sprejelo določene ukrepe. Nekateri so si vzeli daljši čas in premor pri objavljanju vsebin, mnogi so spremenili varnostne nastavitve in omejili objave, tretji pa so povsem izbrisali profile in aplikacije iz svojih (mobilnih) naprav.

Kar četrtina vprašanih, ne glede na starost, je prenehala uporabljati Facebook. Številka postane še precej višja, če se omejimo na generacijo mladih s starostjo 18-29 let. Tu je Facebook nehalo uporabljati kar 44% vprašanih, večina nadaljuje spletno druženje na drugih platformah. Pew Research je raziskavo opravil v prvi polovici junija, torej dovolj dolgo za afero, kar pomeni, da so se strasti že polegle in izmerjene vrednosti najbrž predstavljajo novo realnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji