Nasveti

 • Spletni strežnik doma (1)

  Takih, ki imamo speljan kabelski internet ali ADSL, je vedno več in nas bo kmalu gotovo še več (še posebej ob novi možnosti ADSL prek analogne telefonske povezave). In kaj počnemo s temi silnimi megabiti? Hitro deskamo, si izmenjujemo (tudi) velika elektronska sporočila, morda tudi nekoliko piratiziramo in si nalagamo glasbene in filmske datoteke. Izkoriščamo torej le en del širokopasovne ponudbe - hitrost. Kaj ko bi se poizkusili tudi v drugem delu - stalnem priklopu? Izkoristimo torej povezavo in računalnik za to, da bomo svetu ponujali svoje informacije, kakršnekoli že, prek spletnega strežnika. Računalniku stalni vklopi in izklopi tako ali tako bolj škodijo, kakor če ga imamo neprestano prižganega, tako da je edini minus stalno delujočega računalnika glasnost - če seveda nimamo modela, ki je opremljen s tišjimi hladilniki ali če nimamo posebne računalniške sobe.

  Objavljeno: 2.10.2005 15:17 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: januar 2004

  Če pogosto menjavate računalnike ali operacijske sisteme, vam pride prav možnost izdelave varnostnih kopij sporočil elektronske pošte ali enostavno kopiranje le-teh. Izdelava varnostnih kopij sporočil elektronske pošte v Outlook Expressu je sila preprosta; to je verjetno razlog, da snovalci programa te možnosti niso uvrstili v enega izmed glavnih podmenujev.

  Objavljeno: 11.9.2005 15:21 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: junij 2005

  Ko v računalnik dodaste nov disk ali pogon CD/DVD, Windows le temu samodejno dodeli prvo naslednjo prosto črko pogona, kar pogosto ne ustreza vašim potrebam, predvsem takrat, ko imate na to črko recimo preslikan omrežni disk. Če niste zadovoljni s črko, ki jo je Windows priredil novemu pogonu, lahko to nevšečnost takoj popravite.

  Objavljeno: 25.6.2005 12:12 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: september 2004

  Ko se Word enkrat neha obnašati tako, kakor pričakujete od njega, je dober nasvet lahko tudi precej drag. Zato boste gotovo veseli tega, da Word 2002 prinaša s sabo tudi orodje za odpravljanje napak. Skrito je v predlogi SUPPORT.DOT, ki je v eni izmed map pisarniškega paketa. Predloga vsebuje makre, s katerimi lahko odpravite najpogostejše vzroke različnih napak. Sem sodijo poškodovani ključi v datoteki registra, poškodovana predloga NORMAL.DOT ali poškodovani dodatki (Add-Ins), ki se nalagajo ob zagonu programa. Če želite uporabiti funkcijo za odpravljanje napak, morate zagnati Word s parametrom "/a". S tem boste preprečili nalaganje predloge Normal.dot in vseh dodatkov v Wordovi mapi Startup. Pot do te mape si lahko ogledate tako, da izberete Orodja|Možnosti|Mesta datotek/Tools|Options|File locations in v stolpcu pod Vrste datotek/File types izberete Zagon/Startup. Ko odprete Word v originalnem stanju, lahko s pomočjo parametra /a naložite datoteko SUPPORT.DOT. Ta postopek si olajšate tako, da izdelate bližnjico na namizju, s katero bo omenjeni postopek opravljen v enem koraku.

  Objavljeno: 30.3.2005 11:28 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Administratorski nasveti: september 2004

  Okna so znana po tem, da lahko uporabnik v njih postori prav vse z uporabo miške in bolj ali manj prijaznega in lepega uporabniškega vmesnika (iz istega razloga so Okna tudi tako zelo uspešna na trgu). Pa vendar je, predvsem naprednim uporabnikom, redno klikanje z miško tudi neprijetno in zamudno, saj je določena opravila veliko laže opraviti v ukazni vrstici ali kar v skripti. Microsoft se tega pospešeno zaveda in Oknom počasi dodaja tudi ukazne različice vgrajenih sistemskih orodij. Eno takih orodij je devcon.exe, ki lahko popolnoma nadomesti grafični Device Manager. Dobimo ga na http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;Q311272 ali pa na namestitveni plošči Windows 2003 Server (pod Support Tools).

  Objavljeno: 30.3.2005 11:28 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: november 2004

  Ko v Excelu označite več celic s števili, se v vrstici stanja prevzeto izpiše vsota le-teh. Na tem mestu lahko izberete izračun ene izmed petih standardnih funkcij samodejnih izračunov: Povprečje, Štej, Štetje števil, Maksimum in Minimum. Funkcija Povprečje kot rezultat vrne povprečno vrednost števil v označenih celicah, funkcija Štej prešteje število nepraznih celic oziroma tistih, ki vsebujejo število, formulo ali znakovni niz, funkcija Štetje števil prešteje le tiste celice, ki vsebujejo števila, funkcija Maksimum izpiše največje število na označenem območju celic, funkcija Minimum izpiše najmanjšo vrednost v označenem območju celic. Spreminjanje funkcij je zelo enostavno, le z desno tipko miške morate klikniti vrednost Vsota v statusni vrstici in s priročnega menuja lahko izberete eno izmed ponujenih možnosti. Samodejno izračunavanje ne deluje le na nepretrganem območju celic, temveč na poljubnih celicah v tabeli. Več celic označite tako, da kliknete na vsako izmed njih in pri tem držite pritisnjeno tipko Ctrl. Rezultat izbrane funkcije bo viden v vrstici stanja.

  Objavljeno: 30.3.2005 10:58 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ali je strežnik še živ?

  Ena izmed manj prijetnih lastnosti službe sistemskega upravitelja je gotovo odgovornost za nenehno delovanje strežnikov v podjetju. Strežniki, še posebej poštni in spletni, morajo delovati nepretrgoma, 24 ur na dan vseh sedem dni v tednu. Če ne delujejo, se na upravitelja vsuje plaz pritožb. Zato je gotovo v njegovem interesu, da je redno in hitro obveščen o vseh težavah, ki bi lahko povzročile izpad delovanja. Še posebej pa je v njegovem interesu to, da se vsaj manj zahtevne izmed težav, ki se občasno pojavljajo, rešijo same od sebe, avtomatsko. Poglejmo nekaj načinov za diagnosticiranje morebitnih težav, nato pa še njihovo odpravljanje.

  Objavljeno: 30.3.2005 10:58 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: december 2004

  Težave s pozicioniranjem slik v Wordu so splošno znane. Postavili ste sliko v Word z ukazom Vstavljanje|Slika/Insert|Picture in ta stoji na mestu kot pribita. Če sliko označite, Word okrog nje nariše črn okvir, kar pomeni, da je slika na ravni besedila. To je privzeti način vstavljanja slik v Wordu. V tem stanju slike ne morete postaviti na poljubno mesto na strani, vedno bo ostala v odstavku, kamor ste jo postavili, in bo svoj položaj spreminjala le na podlagi dodajanja ali brisanja odstavkov v tekočem dokumentu.

  Objavljeno: 30.3.2005 10:39 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: april 2005

  Če za dostop do interneta uporabljate omrežje na klic in vas je Windows XP pred kratkim začel spraševati, ali želite prekiniti povezavo vsakič, ko zapustite spletni brskalnik ali odjemalec elektronske pošte, to pomeni, da se je nekdo igral z vašim računalnikom in vam spremenil nastavitve omrežja na klic. Nadležno sporočilo je še posebej moteče, če se v internet povezujete prek modema ADSL in se več ne obračunavajo impulzi in čas povezanosti v internet. Nadležnega sporočila se na srečo lahko enostavno znebite. Izberite Start|Nadzorna plošča/Start|Control Panel in v Nadzorni plošči v primeru uporabe klasičnega pogleda dvakrat kliknite ikono Internetne možnosti/Internet Options; če uporabljate način pogleda po kategorijah, kliknite povezavo Omrežje in internetne povezave/Network And Internet Connections in potem še povezavo Internetne možnosti/Internet Options. V pogovornem oknu Internetne možnosti/Internet Options kliknite list Povezave/Connections. V rubriki pod Nastavitve omrežja na klic in navideznega zasebnega omrežja/Dial-up and Virtual Private Network settings označite povezavo, ki jo uporabljate za dostop do interneta, in kliknite gumb Nastavitve/Settings. V novem pogovornem oknu kliknite gumb Dodatno/Advanced in v pogovornem oknu Dodatne lastnosti klicne povezave/Advanced Dial-Up odstranite kljukico iz kvadratka pred možnostjo Prekini povezavo, ko ni več potrebna/Disconnect when connection may no longer be needed. Spremembe potrdite s klikom gumba V redu/OK.

  Objavljeno: 28.3.2005 10:23 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: marec 2005

  Čeprav je včasih koristno imeti samooblike nastavljene tako, da se samodejno prilagajajo velikosti besedila, ki ga vpisujete, so tudi primeri, ko tako delovanje ni ravno zaželeno. Gotovo ste že kdaj ročno poskušali prilagoditi velikost samooblike, ko ste že vpisali besedilo, in ste z obžalovanjem ugotovili, da enostavno ne gre. To pa zato, ker Power Point velikost samooblike samodejno prilagaja velikosti vpisanega besedila. Na srečo tako obnašanje Power Pointa lahko enostavno spremenite.

  Objavljeno: 22.2.2005 16:08 | Kategorija: Nasvetiveč