Nasveti

 • Distribucija izdelane aplikacije

  Namen razvoja aplikacij je čim širša raba. Da pa aplikacijo pripeljemo do končnih uporabnikov, jo moramo nekako ustrezno zapakirati in poskrbeti za distribucijo. Prav o tem je govor v nadaljevanju, kjer predstavimo, na kaj vse je treba paziti po končanem razvoju, kako aplikacijo ustrezno zapakiramo v androidni aplikacijski paket in ponudimo končnim uporabnikom za prenos in namestitev. Kot je bilo značilno za dosedanje članke, lahko tudi dodatne vsebine tega članka skupaj s preteklimi vsebinami najdete na android.monitor.si.

  Objavljeno: 24.9.2012 13:50 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Krotimo Googlov oblak

  Zanimiva nova zmožnost spletnih pisarn je programiranje. Ob pomoči skriptne kode in pripravljenih predmetov lahko sestavimo najrazličnejše avtomatizirane postopke, ki ohranjajo vse prednosti dela v oblaku - preprosta raba ob kateremkoli času, s katerekoli naprave, ki ponuja povezljivost v splet in dovolj sodoben spletni brskalnik.

  Objavljeno: 4.9.2012 09:18 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Diskovna polja - RAID

  Verjetno se je že marsikomu zgodilo, da je ob menjavi računalnika ali računalniških komponent ostal disk, ki je manjši in počasnejši v primerjavi z novim, obenem pa tudi prestar, da bi ga brez strahu pred okvaro še uporabljali. Rešitev? Svet polj RAID, s katerimi bomo pohitrili delovanje računalnika ali pa dodali varnostno kopijo dragocenih podatkov. Spoznali bomo različne tipe teh polj, razlike med njimi, pridobitve in izvedeli, kako naredimo RAID polje brez dodatnih stroškov.

  Objavljeno: 4.9.2012 09:13 | Kategorija: Nasvetiveč
 • V brazilskih ritmih

  Računalništvo je z mreženjem dobilo novo razsežnost. Najboljši dokaz o uporabnosti sodelovalnih niti je omrežje vseh omrežij, internet. Sodobnega doma si brez omrežja niti ne znamo več predstavljati. Splet je le jagoda na smetani. Domače omrežje uporabljamo za souporabo, deljenje datotek, tiskalnika, zaslona in še kaj. Ker je dedek levjega mladiča Unix, se malček te skupinske igre rad igra v brazilskih ritmih.

  Objavljeno: 4.9.2012 09:07 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Sam svoj programer

  V petem delu bomo dodelali igralno zanimivejše lastnosti igre. Spoznali se bomo s konceptom ravni v igri, ki stopnjujejo tempo glede na napredek igralca. Nasprotniki bodo pridobili možnost streljanja, kar bo igro dodatno popestrilo. Tako kot v prvotni igri bo tudi naš končni izdelek omogočal tri življenja igralca. V članku se bomo sprehodili med ključnimi deli kode, potrebnimi za izvedbo opisanih lastnosti. Programska koda, opisana v članku, je skupaj s preteklimi članki iz serije in dodatnimi pojasnili objavljena na android.monitor.si.

  Objavljeno: 4.9.2012 09:02 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Mobilno okno v svet

  Pametni telefoni so bojda najhitreje rastoča tehnološka igračka vseh časov. Njihovi zasloni so vedno večji in sposobni prikazati več podrobnosti. Zdi se, da večino spletnega brskanja opravimo s telefonom. Daleč so časi, ko smo se neradi mučili s prilagojenimi spletišči WAP. Danes še mobilnih različic, ki jih imajo nekatera priljubljena spletišča, ne povohamo več, saj so mobilni brskalniki povsem dorasli namizni vlogi. S hitrimi koraki dohajajo večje bratrance, spotoma posvojijo vsako njihovo dobroto in dodajo ščepec lastne magije.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Androidni ključar

  Nakupi v različnih spletnih trgovinah, dostop do spletne banke ali (domačega in službenega) računalnika (prek varovanih povezav), delo z zaščitenimi dokumenti in vse mogoče storitve (tudi elektronska pošta) za varno delo resnično zahtevajo prijavo z ustreznim uporabniškim imenom in geslom. Kako si vse to zapomniti?

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Konec piratstva

  Vedno smo govorili, da bi z veseljem kupovali glasbo, če bi se založniki prilagodili razmeram in nam želeno vsebino ponudili po pošteni ceni. Apple se je odločil, da nas bo prijel za besedo. Nespodobno povabilo, ki zna pirate čez noč spreobrniti v poštene kupce, se imenuje iTunes Match. Storitev, ki za evro na leto proda tisoč pesmi, je poslej na voljo tudi v Sloveniji. Prav je, da si tako ponudbo kot program, ki je z njo povezan kot enojajčni sorodnik, pobliže ogledamo.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Sam svoj programer

  Programiranje v predmetno usmerjenem jeziku, kot je java, nam omogoča, da aplikacijo, ki jo želimo razviti, opišemo v obliki strukture (hierarhije) razredov. Razredi v takšni strukturi predstavljajo osnovne sestavne dele naše aplikacije in s svojimi spremenljivkami in metodami določajo delovanje celotne aplikacije. Tako lahko še tako zahtevno aplikacijo razčlenimo na enostavne sestavne dele in s tem razbijemo kompleksno implementacijo na več enostavnejših delov. S tem ne le poenostavimo sam razvoj aplikacije, temveč tudi zmanjšamo možnosti vnosa napak v programsko kodo, saj se pri implementaciji posameznega dela aplikacije lažje osredotočamo na samo funkcionalnost kode. Z razredno strukturo prav tako poenostavimo razumevanje kode, povečamo možnost vnovične rabe posameznih delov kode, pa tudi povečamo pregled nad celotno implementacijo in lažje določimo, katere funkcionalnosti moramo v našo aplikacijo še vpeljati.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Iz oblakov na dlan

  Pisarna v oblaku je presenetljivo uporabna tudi na mobilnih napravah. Oglejmo si nekaj možnosti rabe skupka storitev Google Apps na mobilnih napravah s sistemom Android.

  Objavljeno: 29.5.2012 | Kategorija: Nasvetiveč