Oglasno sporočilo
Objavljeno: 19.7.2021 08:00

Poslovna inteligenca v dobi podatkov

Poslovna inteligenca (angl. Business Intelligence, v nadaljevanju BI) je v današnjem času del vseh podjetij, tako velikih kot malih. Podatki vladajo na vseh poslovnih področjih in vseh panogah.

Podjetja zdaj z lahkoto zbirajo izjemne količine podatkov, uporabijo napredne algoritme in umetno inteligenco – vse za lažjo identifikacijo različnih trendov, pridobivanje vpogleda v obsežno količino podatkov in izvajanje odločitev v realnem času. Pravilno zastavljeni podatkovni tokovi in orodja BI prinašajo veliko konkurenčno prednost.

Cilji in namen BI

Tradicionalni cilji BI so optimizacija poslovnih procesov, zniževanje stroškov, povečanje produktivnosti in dvig kakovosti storitev. Dober in sodoben BI omogoča enostaven pregled nad celotnim poslovanjem in avtomatizira vse repetitivne naloge v podjetju.

Učinkovit pregled – Podatkovne vizualizacije in agregacije ključnih indikatorjev poslovanja so kot »kokpit«, ki s hitrim pogledom omogoča vodenje in odločanje.

Podatkovno rudarjenje – Iz splošnega pregleda indikatorjev je treba hitro dostopati do detajlov in podatke pregledati z različnih zornih kotov, kar pomeni razstavljanje, obračanje in pivotiranje.

Enoten vir informacij – Namesto več excelov ali drugih orodij s številkami je postopek avtomatiziran in se izvaja poenoteno. Zaposleni se lahko pogovarjajo o poslovnih težavah in izzivih namesto o različnih številkah, ki jih ima vsak pri sebi. Poročanje in napovedovanje tečeta samodejno ter se posodabljata dosledno, natančno in pravočasno.

Implementacija BI v podjetjih pogosto predstavlja izziv, saj je potrebno strokovno znanje z različnih področij. Ena izmed večnih težav BI je potreba po času za integracijo dodatnih podatkovnih virov. Dogaja se, da se podatki zbirajo v vsakem oddelku posebej, in to v ločenih podatkovnih zbirkah, Excelovnih datotekah in nikakor niso povezani. Poleg vsega tega pa dandanes nastaja ogromna količina podatkov zaradi digitalizacije poslovanja na področjih, kjer si je še pred nekaj leti nismo predstavljali. Gre za digitalizacijo popolnoma vseh poslovnih procesov, zbiranje ogromnih količin podatkov iz procesov, senzorjev ali naprav IoT.

Big data

Gre za povsem nov pristop v BI – tradicionalno so poslovni uporabniki sistema BI postavili zahteve, npr. mesečno poročilo, učinkovitost ali analiza produktivnosti. Te zahteve je nato IT-oddelek pretvoril v poizvedbe iz podatkovne zbirke in vizualizacije. Z razvojem podatkovne znanosti in Big data pa postaja BI platforma za shrambo, transformacijo in analizo različnih podatkovnih virov, ki omogoča kreativno raziskavo. Poslovni uporabniki lahko nato raziščejo, kakšne zahteve za vizualizacijo lahko sploh postavijo, npr. kako maksimiramo uporabe nekih sredstev. Te dodatne informacije, ki jih pridobijo v primerjavi s tradicionalnim BI, predstavljajo njihovo konkurenčno prednost na trgu.

Umetna Inteligenca

Umetna inteligenca ne potrebuje formul in algoritmov ter ljudi, ki bi jih implementirali – to je njena velika prednost pred klasičnimi sistemi. Dovolj hitro lahko samo na podlagi statistike spremlja različne kazalnike v veliki množici podatkov. Identificira anomalije in tako detektira probleme ter opozori nanje. Opisuje podatke bolje kot klasične metode, saj prepozna boljše metrike in ponuja primernejše vizualizacije. Diagnosticira težave – učinkovita je pri analizi dejanskih vzrokov, ki vplivajo na rezultate. Napoveduje – umetna inteligenca avtomatizira naloge, ki jih opravljajo podatkovni analitiki. To so zbiranje podatkov, testiranje napovednih modelov in izbira najboljših algoritmov za predikcijo. Strojno učenje temelji na empirični analizi informacij in poznejši konstrukciji algoritmov za samostojno učenje sistemov.

Platforma za poslovno inteligenco

Podjetje 3Tav s svojimi rešitvami in strokovnjaki z bogatimi znanji s področja informacijskih tehnologij in poslovnih procesov najrazličnejših dejavnosti podjetjem omogoča učinkovito digitalizacijo in implementacijo sistemov poslovne inteligence. Storitev obsega celotno vertikalo informacijskega sistema, od zajema podatkov, shranjevanja v relacijske in nerelacijske podatkovne zbirke, agregacije in transformacije, obdelave, analize z algoritmi umetne inteligence in strojnega učenja do vizualizacije podatkov ter implementacije v poslovno okolje. 3Tav z globalnimi partnerji razvija informacijske sisteme z najsodobnejšimi tehnologijami, ki uporabnikom omogočajo kakovostno poslovno inteligenco.

www.3tav.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji