Objavljeno: 29.6.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Julij-avgust 2021

Tudi Slovenci pomagamo pri iskanju

Apple je pred kratkim predstavil pametni sledilnik AirTag, ki smo ga preizkusili in opisali v prejšnji številki revije. Izdelovalcem, kot so Chipolo, Tile in drugi, ki so leta razvijali in prodajali svoje izdelke tega tipa ter ustvarjali trg iskalnih pripomočkov, je Applov vstop na nišni trg gotovo povzročil precejšen glavobol. A k sreči je praktično hkrati odprl svoje omrežje Find My za tretje izdelovalce, zato tudi slovenski Chipolo že ponuja prvi združljiv izdelek – Chipolo ONE Spot.

Chipolo ONE Spot ima luknjo. Nismo verjeli, da bomo kdaj zapisali takšen stavek.

Čeprav imajo uveljavljeni proizvajalci pred Applom nekaj prednosti – nudijo več modelov različnih oblik in različnih barv, njihovi izdelki imajo več zmožnosti, na njihovi strani so tudi večletne izkušnje –, jih lahko povsem utemeljeno skrbi, vsaj za tisti del uporabnikov, ki uporabljajo iphone. Applovo omrežje Find My, ki ga sestavlja zdaj že več kot milijarda naprav, od nekdaj skrbi, da v predalu med nogavicami najdemo svoj telefon, pod kavčem skrito tablico ali slušalke in sporočamo svojo pozicijo družinskim člankom. Gotovo je zelo velik magnet za kupce, ki lahko na enoten način poiščejo vse svoje stvari. Če k temu dodamo še Applovo oblikovanje in marketinški stroj, je dejstvo, da je v tem ekosistemu zdaj mogoče najti tudi obeske, za neodvisne proizvajalce kar grozeče.

A namesto da bi obupavali nad že dobro znanim scenarijem, ko tehnološki velikani vstopijo na trg, ki so ga ustvarila inovativna mlada podjetja, so pri Chipolu, ki svoje obeske iskalnike izdeluje že od leta 2013, nemudoma zavihali rokave, zasnovali nov, z omrežjem Find My združljiv izdelek in ga ponudili v prodajo pod imenom Chipolo ONE Spot. Po njihovih besedah so Applovega vstopa na trg veseli, saj to potrjuje potrebo po takšnih izdelkih. Pričakujejo, da bo to povečalo ozaveščenost javnosti o iskalnikih predmetov in ter jo spodbudilo, da si bo na ta način lajšala tegobe iskanja ključev, denarnic in drugih predmetov.

Za ceno, ki je nekaj nižja od tiste, kot jo nosi Applov izdelek, ponujajo okrogli obesek/iskalnik, ki se navzven ne razlikuje od njihovega dosedanjega Chipola. Trenutno je na voljo le v okrogli obliki, ki je mnogo manj vpadljiva kot AirTag, predvsem pa ima »izjemno« lastnost – ohišje ima luknjo, skozi katero lahko napeljemo obesek za ključe ali vrvico. Res je, povsem trivialna lastnost, a ob sočasnem preizkusu AirTaga in Chipolo ONE Spota je Applova odločitev, da AirTag nima preproste luknjice, še toliko bolj nerazumljiva.

Uporaba iskalnika Chipolo ONE Spot je povsem enaka, kot če bi uporabljali Applov izdelek. Za prvo seznanjanje ni potrebno nameščati nove aplikacije, iskalnik bomo med svoje naprave dodali v aplikaciji Find My, ki je del operacijskega sistema. Aplikacija bo zaznala nov iskalnik in vas povprašala po njegovem poimenovanju ter ga dodala med predmete.

Dodajanje Chipolovega iskalnika je identično dodajanju AirTaga.

Bolj zanimivo pa je, seveda, iskanje predmeta, na katerega smo pritrdili iskalnik. Tega se prav tako lotimo v aplikaciji Find My na eni izmed naprav, ki so povezane z računom iCloud. Na zemljevidu bomo lahko videli zadnjo zaznano lokacijo obeska, ki jo je zabeležil naš telefon ali katerakoli druga sodobna Applova naprava, povezana v iCloud in z omrežjem Find My. Težko si predstavljamo, da bomo izgubljeni predmet izgubili na mestu, kjer se ne bo vsaj občasno sprehajal nekdo, ki uporablja iphone, zato smo lahko precej prepričani, da ga bomo našli.

Podobnost z AirTagom pa ni popolna. Ko bomo v bližini predmeta, Chipolovega obeska ne bomo mogli najti prek tehnologije Ultra Wide Band (UWB), ki omogoča natančno lociranje s puščico, ki uporabnika usmerja proti izgubljenemu predmetu. Te zmožnosti Apple tretjim proizvajalcem še ne omogoča. Pri Chipolu še ne vedo, kdaj in če sploh bodo to tehnologijo tudi uporabili. Verjamejo namreč, da je iskanje prek glasnega zvoka, ki ga oddaja iskalnik, učinkovitejše kot usmerjanje s puščicami. Puščice nas lahko pripeljejo le do kupa oblačil, prek zvoka pa bomo lahko našli tudi pravi žep, kamor so se skrili nagajivi ključi ali denarnica.

Glede na to, da je Apple z vstopom na trg ustvaril svežo pozornost in izpostavil težave iskanja stvari, se lahko nadejamo novih idej in izdelkov, ki bodo uporabljali zdaj že uveljavljeno tehnologijo. Pa lahko nakup Chipola ONE Spot priporočimo in ga postavimo pred AirTag? Le, če je vaš namen res lažje iskanje stvari, za katere vas skrbi, da jih boste izgubili, ne pa še en (dokaj) poceni izdelek z Applovim logotipom. Očitno so tudi kupci strinjajo s tem, saj je Chipolo ONE Spot trenutno razprodan. Če ga boste kupili, vam ga bodo dostavili avgusta. Upajmo, da bo kmalu na voljo tudi različica v obliki kreditne kartice, ki je za iskanje denarnic pa tudi za marsikateri drug predmet bolj praktična.

Chipolo ONE Spot

Pametni iskalnik izgubljenih predmetov, ki je združljiv z omrežjem Apple Find My.

Izdeluje: www.chipolo.net

Cena: 30 EUR

Za: Integrirana izkušnja, ki je enaka kot pri AirTag, glasnost piska, luknjica v ohišju.

Proti: Ne omogoča iskanja z usmerjanjem (UWB).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

danije22 | 11.8.2021 | 12:27

Baterija zdrži samo eno leto!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji