Objavljeno: 30.3.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2021

Sony Alpha 7C

Sonyjeva družina zmogljivih brezzrcalnih aparatov Alpha 7 šteje že kar veliko članov, najnovejši model 7C pa prinaša najmanjše ohišje doslej. Ob tem ima še vedno vgrajeno tipalo klasične velikosti 35 mm, torej gre za t. i. Full-frame. Uporaba takega tipala v brezzrcalnem aparatu je glavna značilnost aparatov Alpha 7 že od njihovega začetka leta 2013, v zadnjih letih pa so se temu pridružili tudi drugi proizvajalci (Nikon, Canon in Panasonic).

Poleg kompaktnega ohišja so aparatu dodali tudi novi zum objektiv, ki se ob uporabi nekoliko iztegne iz ohišja. Aparat se po velikosti in teži (509 gramov) brez težav primerja z modeli z manjšimi tipali APS-C. Ohišje je zelo kakovostno, v primerjavi z večjimi brati je najočitnejša sprememba pri okularju. Ta je potisnjen v zgornji levi vogal aparata, torej nima tiste klasične grbe nad bajonetom. Okular je zato tudi nekoliko manjši kot pri sorodnikih.

Samo ohišje je dovolj globoko, da prijetno sede v roko, tudi ročaj na desni strani je dovolj poudarjen (a manj kot pri ostalih modelih te serije). Uporaba aparata je prijetna, tistim, ki pogosto fotografirajo z daljšimi teleobjektivi, pa vseeno raje priporočamo izbiro katerega od večjih modelov.

Zaslon je nameščen na tečaj, kar je zelo koristno pri snemanju videa in delu s stativom. Upravljalna shema je dobro urejena, tipk in kolesc je dovolj, se pa vse tri glavna kolesca upravlja s palcem, kar bo morda koga zmotilo. Ponavadi je eno kolesce nekje na sprednji strani in ga upravljamo s kazalcem. Lahko pa pohvalimo vzdržljivost aparata, saj zmore po uradnih podatkih do 740 fotografij z enim polnjenjem baterije, kar ga uvršča v sam vrh med primerljivimi modeli.

Zasnova temelji na znanem modelu Alpha 7 mark 3. V uporabi je torej enako tipalo ločljivosti 24 milijonov pik, osvetljeno od zadaj. To poznamo že dlje časa in se odlično obnese, ponudi zelo malo šuma in zato res dobre možnosti pri naknadni obdelavi RAW. Hkrati je vgrajena tudi stabilizacija slike, torej premikanje samega tipala. Izboljšan je sistem samodejnega ostrenja, predvsem pri sledenju objektov v realnem času, kar je koristno pri fotografiranju športnih utrinkov, živali pa tudi mlajših družinskih članov.

Kakovost videa je solidna, aparat zmore 4K, se pa opazi kar nekaj efekta Rolling shutter – ker je pri premiku kamere med zajemom videa videti, kot da se ravni objekti lomijo oziroma so videti ukrivljeno. Gre za to, da aparat prebira vrstice s tipala eno po eno, med premikom pa se tako scena že spremeni. To je najbolj opazno pri 24 slikah na sekundo in manj pri 30, a dobimo pri tej nastavitvi faktor povečave 1,2 (torej se ne koristi celotne širine tipala, hkrati tudi ne povsem celotnega vidnega polja objektiva). Ima pa aparat vhod za mikrofon ter izhod za slušalke.

Razmerje med velikostjo in zmogljivostjo je v fotografiji pogosto problematično – po eni strani so lahki aparati bolj priročni, a so pač omejeni z manjšimi tipali. Sony je z novim modelom 7C ubral solidno srednjo pot, torej nam ponudi odlično, veliko tipalo v sorazmerno kompaktnem in lahkem ohišju. Največji minus je kar visoka cena, saj že resno sega na profesionalno raven.

Sony Alpha 7C

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6.000 × 4.000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,6 × 23,8 mm, CMOS.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.199 EUR (ohišje)

Za: Kakovost fotografij in videa, velikost in teža glede na velikost tipala, vzdržljivost baterije, optična stabilizacija slike.

Proti: Cena, majhen okular.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji