Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2021

Google Photos pri nas doma

Od vseh podatkov, ki jih uporabniki hranimo, so za večino fotografije najbolj dragocene. Kakšno Excel datoteko še lahko ustvarimo ponovno, družinskega izleta ali nore zabave pa ne moremo več ponoviti. Varna shramba fotografij, ki poskrbi tudi za zasebnost, je zato zelo cenjena in zaželena storitev. Mnogi imamo danes fotografije shranjene v Google Photos, a kmalu se obetajo spremembe.

Synology Photos po videzu zelo spominja na Google Photos.

Google je nedavno napovedal, da bodo sredi letošnjega leta spremenili način preštevanja porabljenega prostora za fotografije. Dolgo je veljalo, da prostor, ki ga porabijo fotografije, zmanjšane na kakovost, primerno za uporabo na mobilnih napravah, sploh ne šteje kot porabljen. Kmalu pa bo zastonjkarstva konec. Marsikdo bo v tistem trenutku tudi pomislil, kako to, da je Google tako prijazno sprejemal v hrambo naše fotografije. Kaj so z njimi počeli? Podjetja, kot sta QNAP in Synology, ocenjujejo, da je zdaj zato čas, ko bo marsikdo fotografije raje začel hraniti doma in ne več v oblaku, ter hitijo s pripravo novih rešitev, ki bodo privabile nove kupce.

Podjetje Synology je znano po priljubljenih napravah NAS, cenimo jih tudi zaradi kakovostne programske opreme DiskStation Manager, ki poganja njihove rešitve. V preizkusni različici 7 sistema DSM smo preizkusili prenovljeno funkcionalnost za hranjenje fotografij Synology Photos. Gre za povsem nov paket, ki ga ne gre mešati s paketoma Photo Station in Synology Moments, ki sta na voljo na trenutno aktualni različici DSM, saj gre za njuno nadgradnjo in združitev.

Ob prvem zagonu boste prepoznali, da se Synology Photos tako po zmožnostih kot tudi po videzu brez sramu zgleduje po Google Photos, ki je v zadnjih letih postal izjemno zmogljiv. Osnove so znane in enostavne. Slike so privzeto prikazane na časovnici, lahko jih dodajate v albume, te pa delite z drugimi uporabniki na istem omrežju ali pa omogočite dostop do albumov fotografij prek spleta. Ob pregledu posamezne slike lahko o njej izveste vse podrobnosti, od datuma in kraja nastanka do nastavitev fotografskega aparata ob zajemu slike. Slike je mogoče na napravo NAS naložiti na različne načine. Arhiv boste verjetno naložili prek spletnega vmesnika ali omrežnega dostopa iz Raziskovalca, za prenos slik z mobilnega telefona pa poskrbi prav tako prenovljena mobilna aplikacija Synology Photos Mobile. Ta na obeh mobilnih platformah podpira samodejno arhiviranje, kar pomeni, da z arhiviranjem ne bo skoraj nič dela. Ker gre za družinsko shrambo, zna fotografije nalagati z več telefonov hkrati in jih hraniti v ločenih mapah, sami pa se odločimo, kdo bo do teh map smel dostopati. A vse to so enostavne zmožnosti, ki jih dovolj dobro opravljajo skoraj vse shrambe fotografij.

Google Photos pokaže svojo moč, med drugim, pri prepoznavanju ljudi, živali in predmetov na fotografijah, kar zelo olajša iskanje po ogromnih zbirkah, kadar te niso ročno urejene v mape in opremljene z značkami. Zelo nas je zato zanimalo, ali lahko tudi Synology razvije podobno rešitev. Potrdimo lahko, da se je preizkus prepoznavanja obrazov na fotografijah zelo dobro iztekel. Večino oseb je algoritem v nekaj sekundah samodejno prepoznal, le občasno se je zgodilo, da smo mu morali pomagati in označiti, da sta dva prepoznana obraza v resnici ena ista oseba. Od takrat pa do lažnih razlik v prepoznavi ni prihajalo več.

Mobilna aplikacija poskrbi za samodejno arhiviranje fotografij in video posnetkov.

Dobro izvedena prepoznava obrazov pomeni, da bomo po Synology Photos lahko iskali osebe po imenih. To deluje tudi, če iščemo več imen hkrati, med zadetki pa so tako samo slike, na katerih so vse naštete osebe. Žal za zdaj deluje le samodejno prepoznavanje ljudi, ne pa tudi predmetov ali celo živali kot pri Googlu. Res je, da lahko slikam dodelite poljubne značke in po njih iščete, a to od fotografa zahteva precej dela in discipline. Mogoče je iskanje po lokaciji, kjer je slika nastala in drugih metapodatkih fotografij, zaman pa smo iskali brskanje po fotografijah na zemljevidu.

Synology Photos je trenutno na voljo le v preizkusni različici namenjeni testiranju in ne redni rabi, zato ostaja upanje, da bodo razvijalci pred končno izdajo v Photos vgradili tudi nekaj zmožnosti, ki smo jih pogrešali. Najbolj urejanje fotografij v spletni različici in mobilni aplikaciji. Upajmo, da k urejevalniku sodi tudi dvosmerno urejanje fotografij, kar to pomeni, da se spremembe, narejene na spletu, prenesejo tudi nazaj na telefon in ostale povezane naprave. Trenutno manjka tudi sinhronizacija brisanja slik – če smo pobrisali sliko v shrambi NAS, bo ta še vedno ostala v telefonu. Prav tako nismo mogli s telefona pobrisati slike tako, da bi jo pobrisali tudi v NAS, kot to deluje v Google Photos, ali pa brisati slik na telefonu, potem ko so varno prenesene v arhiv na napravi NAS.

Z Googlovo ukinitvijo brezplačne shrambe obstaja možnost, da bodo tudi drugi ponudniki sorodnih storitev, torej Apple, Samsung in drugi, razmišljali enako in krčili brezplačno ponudbo. Če k temu prištejemo še povečevanje zavedanja uporabnikov o zasebnosti, ki je pri fotografijah še posebej pomembna, ne dvomimo, da imajo storitve, kot je Synology Photos, na trgu veliko priložnosti. Verjetno bodo težko sledile funkcionalnosti, ki jih bodo ponujali največji, a za večino uporabnikov bo delstvo, da so slike shranjene na varnem, odtehtalo tudi kakšno funkcionalnost manj.

Synology Photos (beta)

shramba datotek v najnovejši različici operacijskega sistema za naprave NAS Synology

Izdeluje: Synology, https://www.synology.com/en-global/beta/DSM70Beta

Za: Varna in zasebna shramba fotografij, ki se zgleduje po najboljših.

Proti Za zdaj ne omogoča urejanja fotografij in inteligentne sinhronizacije sprememb.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji