Objavljeno: 8.7.2020 05:00 | Teme: internet

V Keniji začel delovati Googlov "balonski internet" Loon

V Keniji je začel komercialno obratovati balonski internet podjetja Alphabet (krovno Googlovo podjetje), ki so ga doslej preizkušali že na več kontinentih. S 35 baloni bodo na področju, velikem 50.000 kvadratnih kilometrov, zagotavljali dostop do interneta s hitrostjo 20/5 Mb/s.

Loon izkorišča velike balone, ki na višini 20 kilometrov nad tlemi plovejo in komunicirajo med seboj in se prilagajajo tako, da so ves čas približno na istem mestu. V ta namen izkoriščajo vetrove, sami pa se pomikajo vertikalno, da ujamejo primeren zračni tok. Na nebu lahko ostanejo do 100 dni, v tem času pa za napajanje skrbijo sončne celice.

Balonski internet so že uporabljali, tudi v Keniji, a je šlo za manjše preizkuse ali uporabo ob naravnih katastrofah (Peru, Portoriko). V Keniji pa bodo prvikrat postavili večji komercialni projekt, ki bo pokrival območje, kjer primanjkuje infrastrukture zaradi težko dostopnega terena. Projekt so testirali od začetka leta in v tem času je imel nekaj deset tisoč uporabnikov, ki večinoma sploh niso vedli zanj (uporabniki so se pač priklopili na mobilni signal LTE, ki je pač "prišel" iz balonov).

Loon ne bo nadomestil žičnega interneta niti satelitov, je pa dobrodošla vmesna plast, kadar se ne splača postavljati zemeljske infrastrukture. Prav tako ga je možno hitro postaviti, ko je to nujno, denimo ob naravnih katastrofah. To bo tudi ena izmed pomembnih niš za uporabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 8.7.2020 | 09:24

Kako se to prevede v uporabniško izkušnjo? Glede na to, da piše, da "uporabniki niso vedeli zanj" je slišat, kot da gre v morda za mobilni podatkovni signal. Drugače bi verjetno uporabniki potrebovali neko specifično opremo?

Jure Forstnerič | 8.7.2020 | 09:29

Ja, mobilni podatkovni signal, konkretno LTE, lahko se pa ti baloni pogovarjajo tudi z namenskimi postajami na tleh (iz katerih bi se dalo, recimo, pošiljati naprej WiFi za pokritev nekaj hiš).

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji