Oglasno sporočilo
Objavljeno: 26.5.2020 05:00

V novem Monitorju - videokonference, dostop na daljavo in aplikacije za sledenje COVID-19.

Karantena se počasi zaključuje, a kljub temu nadaljujemo serijo člankov o delu od doma. Tokrat si lahko preberete vse o najbolj popularnih programih za videokonference, v drugem delu pa o orodjih za povezavo z računalnikom na daljavo. Pri obeh skupinah programov najdemo kar soliden izbor, a so razlike občutne – tako pri cenah kot pri funkcionalnostih.

Po osamosvojitvi je Slovenija pohitela z ureditvijo področja intelektualne lastnine – a na področju zasebnega reproduciranja, torej hrambi lastnih kopij vsebin, se je zapletlo. Že leta 2009 smo tako pisali o tem, kako se bodo naprave v naši branži podražile – računalniški diski, tiskalniki, prazni DVDji. A to se nikoli ni zgodilo, po več kot desetletju pa se je zgodba s temi nadomestili le začela odvijati – kako in kam si lahko seveda preberete v našem članku. Ključna beseda je - Kopriva!

Med preizkusi smo si tokrat ogledali Huaweijev nov poizkus telefona s preklopnim zaslonom – model Mate Xs je nedvomno zanimiv telefon, katerega način preklopa je po našem mnenju boljši od Samsungovega. Toda tudi manj varen. Da gre za nenavadno napravo, priča tudi cena, saj velja kar 2.500 evrov.

V zadnjem mesecu sta na področju procesorjev kar nekaj prahu dvignila nova člana AMDjeve družine Ryzen – modela 3 3300X in 3 3100. Gre še za zadnja predstavljena procesorja iz tretje generacije Ryzen, zasedata spodnji cenovni in zmogljivostni razred, pri tem pa navdušujeta z odličnim razmerjem med nizko ceno in visoko zmogljivostjo. Vseeno pa nista brez svojih slabosti.

Prejšnji mesec smo pisali o tem, kako si lahko razširimo brezžično omrežje po stanovanju, tokrat smo se lotili še kratkega praktičnega preizkusa novega standarda WiFi 6 (oziroma 802.11ax, kot je njegova oznaka IEEE). Preizkusili pa smo tudi majhno športno kamero izdelovalca Manta, ki meri na manj zahtevne uporabnike, ki niso pripravljeni odšteti več sto evrov, koliko stanejo kamere bolj zvenečih imen.

Med telefoni velja omeniti še Applov novi iPhone SE. Gre za drugi telefon s tem imenom, spet pa so pri Applu sestavili ohišje prejšnjih generacij (to namreč sega že vse do pet let starega iPhone 6) in procesor trenutno aktualnega iPhone 11. Rezultat je zanimiv in prinaša kar veliko prednosti, žal pa tudi kakšno večjo slabost.

V zadnjem mesecu se vse več govori o "COVID aplikacijah", ki nam bodo pri epidemiji koronavirusa pomagale s sledenjem bližjih stikov. Ponekod v tujini so že v uporabi, vse kaže, da bomo tako aplikacijo s časom dobili tudi pri nas. V članku si lahko preberete vse o tem področju, s pregledom trenutnih tovrstnih aplikacij po svetu, seveda pa se dotaknemo tudi vprašanja zasebnosti in človekovih pravic, ki jih tovrstne aplikacije potegnejo za seboj.

O tem, kaj pomeni koronavirus in z njem povezana karantena za naš vsakdanjik, pa je spregovoril antropolog dr. Dan Podjed, raziskovalec v Znanstveno raziskovalnem centru SAZU in Inovacijsko-razvojnem Inštitutu Univerze v Ljubljani ter docent na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, s katerim objavljamo krajši intervju.

 

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, pa tokrat o telemedicini ter inovacijah, ki jih je spodbudil koronavirus.

Naslednja redna številka izide v torek, 30. junija, še prej pa boste lahko brali posebno tematsko številko z množico nakupovalnih vodičev. Že 16. junija!

  

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji