Objavljeno: 18.5.2020 09:55

Chrome bo blokiral najpožrešnejše oglase

Google je na blogu opisal novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihodnjih različicah brskalnika Chrome, povezane z blokiranjem oglasov.

Gre za prepoznavo najbolj požrešnih oglasov, takih, ki porabijo nesorazmeren delež procesorskih sredstev in mrežnega prometa. S tem naj bi postal Chrome tudi varčnejši pri porabi energije na pametnih telefonih. Pri Googlu pravijo, da je majhen delež oglasov izredno agresiven, denimo oglasi, ki v ozadju rudarijo kripto valute, so slabo sprogramirani ali slabo optimizirani za mrežni promet. Takih oglasov naj bi bilo le 0,3%, a pri tem porabijo 27% mrežnega prometa, potrebnega za prikaz spletne strani, ter 28% procesorskih sredstev.

V načrtu imajo omejitev 4 MB mrežnega prometa, 15 sekund uporabe procesorja v 30 sekundnem intervalu, ali 30 sekund skupne uporabe procesorja. Te novosti nameravajo v naslednjih mesecih še preizkusiti, predvidoma se naj bi v brskalniku pojavile s stabilno različico proti koncu avgusta. Novost lahko sicer že preizkusimo v Chrome 84, če omogočimo nastavitev chrome://flags/#enable-heavy-ad-intervention. Tako blokiran oglas bo na spletni strani zamenjalo enostavno sporočilo, da je bil oglas umaknjen, s povezavo do dodatnih informacij.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji