Objavljeno: 19.10.2019 11:00

Ameriško vojno letalstvo se poslavlja od velikih disket

Pred petimi leti je nepoznavalce nekoliko začudila vest, da ameriško vojno letalstvo še vedno uporablja diskete. Ključni podatki in ukazi za sistem medcelinskih balističnih raket so bili shranjeni na disketah, saj je računalniški sistem IBM Series/1 iz 60. let pač uporabljal ta medij za shranjevanje podatkov. Pet let pozneje se diskete naposled poslavljajo.

Medtem ko najmlajši bralci morda diskete sploh nikoli niso imeli v rokah, se nekoliko starejši spomnijo malih (3,5-palčnih) trdih in velikih (5,25-palčnih) mehkih disket. Še pred njimi pa so obstajale še večje, 8-palčne mehke diskete. In te so bile do letos ključni del SACDIN-a (Strategic Air Command Digital Network), ki je tekel na izstreliščih Minuteman II.

Sedaj se poslavljajo. V vojnem letalstvu so sistem nadgradili na SACCS (Strategic Automated Command and Control System), ki namesto disket uporablja "zelo varno rešitev za shranjevanje podatkov na polprevodnih pogonih" (solid state). Kaj točno to pomeni, odgovorni niso želeli podrobneje razglabljati.

Še vedno pa ostajajo računalniki IBM Series/1. To ni tako nenavadno, saj je za vojaške sisteme ključnega pomena stabilnost, zanesljivost in varnost. Stari sistemi so preizkušeni, v številnih pogledih pa tudi zelo varni, ker novejša nesnaga na njih ne more delovati. Že od leta 2017 se sicer pripravlja nadgradnja medijev za shranjevanje podatkov, procesorjev in terminalov, a še ni bila dokončana. Glavni problem te starih sistemov postaja pomanjkanje ustrezno usposobljenih skrbnikov, saj se ti počasi upokojujejo.

C4sirnet

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji