Objavljeno: 18.10.2019 14:00

Podpora za Windows 7 se končuje z januarjem 2020

Microsoft je zdaj tudi uradno potrdil to, kar je bilo napovedano že dlje časa: uradna podpora za operacijski sistem Windows 7 se zaključuje s 14. januarjem 2020. Po tem datumu Microsoft ne bo več pripravljal popravkov, niti tistih povezanosti z varnostjo delovanja sistema.

Skladno s to namero so uporabniki, ki še uporabljajo Windows 7, na zaslone začeli dobivati obvestila o prenehanju podpore in povezavo na možnosti nadgradnje na novejši Windows 10 že od letošnjega marca dalje. Izjema so poslovni uporabniki povezani v poslovne domene in upravljani s strani upraviteljev sistema v podjetju. Ti tovrstnih sporočil ne prejemajo, so pa zato o prenehanju podpore obveščeni upravitelji.

Windows 7 je preživel skoraj 11 let dolg življenjski cikel, kar je izjemno dolgo obdobje za računalniški operacijski sistem. Uradno so ga objavili v letu 2009, redno podporo pa ukinili leta 2015, ko je izšel zadnji komplet popravkov. Od tedaj dalje je Microsoft nudil le tako imenovano podaljšano podporo in zanj pripravljal le najnujnejše popravke, večinoma povezane z varnostjo.

Kljub temu, da Windows 10 danes uporablja že čez 900 milijonov uporabnikov po svetu, je Windows 7 še vedno zelo razširjen, še posebej v poslovnem svetu. Analitiki zato pričakujejo, da bodo podjetja, ki še to niso storila, v prihodnjih mesecih množično opravljal migracije na novo okolje oziroma kar nove računalnike. Obseg teh nadgradenj naj bi bil tako velik, da zaradi tega pričakujejo »umetno« povečanje prodaje računalnikov in višine proračunov v podjetjih. Kdor je pač stiskal do zadnjega, bo moral zdaj na široko odpreti denarnico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji