Objavljeno: 16.10.2019 16:00

Google Pixel 4 in ostale novosti

Google je na posebnem dogodku predstavil dolgo pričakovani telefon Pixel 4, ob tem pa novi prenosnik Pixelbook Go, brezžične slušalke Pixel Buds ter zanimive novosti iz družine izdelkov za domačo rabo Nest.

Google bo, kot doslej, novi telefon ponudil v dveh izvedbah – s 5,7-palčnim zaslonom bo opremljen Pixel 4, različica Pixel 4 XL pa bo imela večji, 6,3-palčni zaslon (gostota pik 444 oziroma 537 pik na palec). Velikost zaslona je edina razlika med obema izvedbama, ki sta opremljeni s procesorjem Snapdragon 855, 6 GB velikim pomnilnikom RAM in 64 ali 128 GB veliko shrambo.

Posebnost novega telefona je radarsko tipalo za detekcijo gibov, nastalo iz projekta Soli, ki sega v leto 2015. Radarsko tipalo omogoča odklepanje zaslonov v kombinaciji z razpoznavo obrazov, ki zaradi nove tehnologije deluje bistveno hitreje kot pri konkurenci. Radar in tipala gibanja zaznajo potrebo po odklepu, že ko uporabnik začne dvigovati telefon, prav tako pa omogočajo krmiljenje glavnih funkcij telefona s pomočjo kretenj. Zanimivo, da Pixel 4 prav zaradi te lastnosti ne bo naprodaj v Indiji, saj je tam uporaba radarja s to frekvenco prepovedana. 

Čeprav na zadnji strani telefona najdemo podoben kvadraten blok s tipali, kot pri novih iPhonih 11, sta tu le dve fotografski tipali: glavno tipalo z 12,2 milijoni pik (f/1.7) in telefoto tipalo s 16 milijoni pik (f/2.4). Očitno "manjka" širokokotni objektiv, ki je v današnjih telefonih, ne le vrhunskih, že skorajda standard. Tu sta še bliskavica in tipalo za globino. Google podpira kombinacijo optičnega in digitalnega zuma, ki skupaj z algoritmi umetne inteligence omogočata fotografiranje tudi z zelo visoko povečavo, a še vedno dobro kvaliteto slike. Celota zagotavlja snemanje video posnetkov 4K s hitrostjo 30 fps oziroma 1080p do 120 fps.

Telefon podpira hitro polnjenje prek priloženega 18-vatnega polnilca - prek vmesnika USB-C. Telefona imata razmeroma majhne akumulatorje z zmogljivostjo 2.800 oziroma 3.700 mAh, vendar s programskimi izboljšavami menda dosegata enake ali boljše čase delovanja, kot predhodniki.

Posebnost novega telefona je tudi nove generacija vgrajenega digitalnega pomočnika Google Assistant, ki ima med delovanjem spremenjen videz na zaslonu, predvsem pa omogoča nadvse uporabno novost – zmožnost razpoznave govora in samodejne izdelave zapiskov pogovorov, ki jih posluša. Za nameček z razpoznavo na napravi, brez posredovanja podatkov v oblak.

Ohišje je tanjše kot doslej, Pixel 4 pa bo na voljo v črni, beli in posebni oranžni barvi. Cena novih telefonov se prične v ZDA pri 799 dolarjih (Pixel 4, 64 GB), pri večjem modelu je še za dolarskega stotaka višje.

Poleg telefona je Google predstavil tudi nov prenosnik Pixelbook Go, ki je zmogljivejši in cenejši od predhodnika, vendar še vedno drag za Chromebook: začetna cena je v ZDA 649 dolarjev. Prenosnik ima hitrejšo elektroniko, več pomnilnika in posebno valovito zgradbo pokrova, ki omogoča boljši oprijem z roko. Ni ga pa ga več moč prepogniti in spremeniti v priložnostni tablični računalnik.

Zanimiva novost so brezžične slušalke Pixel Buds, ki imajo vgrajenega pomočnika Google Assistant. Z enim polnjenjem akumulatorja delujejo do pet ur, vmesnik Bluetooth pa omogoča prenos na precej daljše razdalje od konkurence – menda čez tri zidove v tipičnem stanovanju in tja do dolžine nogometnega igrišča na odprtem. Google je menda tudi našel način, kako zagotoviti, da uporabnik brez težav sliši zvoke iz okolice, predvsem zaradi varnosti. Slušalke bodo nared šele leta 2020, stale pa bodo 179 dolarjev.

Google je prikazal tudi novo generacijo pametnih zvočnikov Nest Mini (zdaj so ti izdelki zbrani pod blagovno znamko Nest). Izboljšali so kakovost zvoka (predvsem base), vgradili tri mikrofone za boljši zajem govora, nov je tudi utor za možnost pritrditve na steno. Na voljo bo v štirih barvah in s ceno 49 dolarjev.

Zanimiva je tudi nova generacija porazdeljenih (WiFi mesh) usmerjevalnikov Google Nest WiFi. Ne samo, da nova generacija omogoča hitrejše brezžične prenose in stane manj kot doslej (usmerjevalnik in satelit skupaj 269 dolarjev, dodatni modul 149 dolarjev), vsak modul ima vgrajen tudi zvočnik in digitalnega pomočnika Google Assistant. Ena naprava lahko torej doma opravlja dve koristni funkciji.

S0CcIrSCU0k

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji