Objavljeno: 15.10.2019 07:00

Podjetja bodo v letu 2020 povečala sredstva za IT

Bliža se tisti čas v letu, ko podjetja sestavljajo in potrjujejo proračune za naslednje leto. Sodeč po najnovejši raziskavi družbe Spiceworks, ki je zajela čez 1.000 podjetij v ZDA in Evropi, bodo podjetja v naslednjem letu v povprečju povečala proračune za kar 18%.

Dvoštevilčna rast se sicer sliši zelo lepo, vendar so razlogi za to precej manj navdušujoči. Namesto, da bi podjetja povečevala sredstva za razvoj in inovacije, bodo več vlagala v varnost in nadgradnje. Veliko podjetij na primer navaja, da bodo močno povečali investicije v varnost, ker so v zadnjem času imeli varnostne incidente. Kar v nobenem primeru ni spodbudno.

Drugi veliki razlog za tolikšno povečanje proračunov je nadgradnja temeljne infrastrukture zaradi konca življenjskega cikla operacijskih sistemov Windows 7 in Windows Server 20008 R2. Pri obeh se podpora konča januarja 2020. Med anketiranimi podjetji je kar pri 79% Windows 7 še vedno bil dominantni operacijski sistem, tako da je jasno, kaj bodo ta podjetja počela konec letošnjega in v naslednjem letu. S tem se nekako zaključuje 10-letni investicijski cikel in začenja novi.

Kljub omenjenim glavnim dejavnikom v proračunih za naslednje leto, podjetje vseeno razumejo pomen novih tehnologij, tako da bodo sredstva namenjena tudi za nove projekte. Večina podjetij v ospredje postavljajo tri področja: IT avtomatizacijo, umetno inteligenco in naprave IoT. 32% anketirancev meni, da bo največji pečat pustila umetna inteligenca in teh je več kot v podobni raziskavi pred letom dni, ko je bilo takih 26%. Med ostalimi tehnologijami, ki so na spiskih podjetij so veriženje blokov, tehnologija 5G ter koncept računalništva na obrobju (edge computing).

Raziskava navaja tudi največje izzive, s katerimi se podjetja soočajo v povezavi z oblikovanjem proračunov. Na prvem mestu so posodobitve infrastrukture (50% vprašanih), nadgradnje programske opreme (48%) in izboljšanje varnostnih mehanizmov (39%).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji