Objavljeno: 14.10.2019 10:44

V Veliki Britaniji odprli center za zdravljenje odvisnosti od računalniških iger

Pred kratkim smo pisali o tožbi kanadskih staršev zoper podjetje Epic Games, saj naj bi ta igro Fortnite nalašč naredilo igro tako, da povzroča odvisnost med otroki. Podobno meni tudi britanska NHS (National Health Service), ki je odprla prvi center za zdravljenje odvisnosti od računalniški iger.

Tovrstni centri sicer že obstajajo, najbolj resno so se doslej tega lotili v Južni Koreji, kjer so se nad industrijo računalniških iger spravili tudi z zakoni (denimo prepoved spletnega igranja mlajšim od 16 let po polnoči). Kot pravi Clair Murdoch, britanska nacionalna direktorica za duševno zdravje, predstavlja kompulzivno igranje iger, spremljanje družabnih omrežij in spleta resen problem. Zaradi vse večje vpletenosti spleta v vsakdanjem življenju žal ne moremo pričakovati enostavne rešitve. Center v Londonu bo z delom začel novembra, namenjen je mladim med 13 in 25 let.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO – World Health Organization) je pred dobrim letom prvič označila prekomerno igranje iger (»gaming disorder«) kot duševno bolezen oziroma težavo, primerljivo z zasvojenostjo z hazardiranjem ali drogami. Resen del težave predstavljajo tudi razvijalci iger, ki (kot smo omenili v novici o Fortnite) v igre nalašč vgrajujejo zasvojljive elemente.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji