Objavljeno: 17.9.2019 08:00

Pripravite se na umetno inteligenco na delovnem mestu

Raziskovalna družba Gartner je v okviru konference Digital Workplace Summit v Londonu spregovorila o prihajajočemu naglemu vstopanju rešitev na temelju umetne inteligence v poslovno okolje, še posebej na delovna mesta v pisarnah. Po ocenah, naj bi tehnologija umetne inteligence, zlasti v obliki pametnih digitalnih pomočnikov postala uveljavljen vsakdanji pripomoček že do leta 2025.

Čeprav se digitalni pomočniki in pomočnice danes zdijo bolj zanimivost kot resno orodje, pri Gartnerju opozarjajo, da se ta tehnologija izredno hitro razvija, zato jo začenja pri poslovanju uporabljati vse več zaposlenih v različnih branžah. Gartner celo napoveduje, da bo digitalne pomočnike pri svojem vsakdanjem delu do leta 2021 uporabljalo že okoli 25% vseh uporabnikov digitalnih tehnologij.

Če se to res uresniči, bo to zagotovo ena najhitrejših rasti uporabe novih tehnologij v poslovnem okolju. Gartner svojo napoved utemeljuje z ugotovitvijo, da se je večina uporabnikov z digitalnimi pomočnicami seznanila že v zasebnem življenju, zdaj pa mnogi pozitivne izkušnje prenašajo tudi v poslovno okolje. Po ocenah naj bi uporabniki za digitalne pomočnice v letu 2021 porabili že več kot 3,5 milijard dolarjev.

Gartner hkrati umirja bojazni, da to pomeni začetek prevlade umetne inteligence, morda celo izgube delovnih mest. Umetna inteligenca naj bi predvsem razbremenila, ne pa zamenjala zaposlene. Na začetku predvsem z avtomatizacijo vsakdanjih opravil, kot so na primer lociranje in iskanje podatkov, pa tudi preverjanje s ciljem zmanjšanja napak.

Raziskovalci umetno inteligenco vidijo tudi na področju vodenja in upravljanja, pa zopet ne kot »robotskega šefa«, temveč kot pripomoček pri avtomatizaciji ponavljajočih opravil, ki jemljejo čas za resnično vodenje. Sem sodijo upravljanje urnikov, nadzor nad realizacijo ciljev, karierno vodenje in izobraževanje, potrjevanje ter spremljanje uveljavljana direktiv. Vodje v prihodnosti ne bodo zamenjali z algoritmi, a jim bodo slednji pomagali pri bolj doslednem izvajanju poslovnih procesov in odločitev.

Veliko priložnosti pri rabi umetne inteligence vidi Gartner tudi v navezavi z inteligentno uporabo podatkov iz različnih senzorjev in naprav IoT v poslovnem okolju. V prihodnosti bo denimo digitalni pomočnik znal povedati, kje lahko ob prihodu parkiramo vozilo in kjer v poslovni stavbi lahko najdemo prostor za delo v podjetjih, kjer je vse manj osebnih in fiksnih pisarn, pač zaradi dinamičnosti delovnega procesa.

V javnosti je v zadnjih letih kar nekaj debate na vprašanje, ali bo umetna inteligenca prispevala k zapiranju ali odpiranju delovnih mest. Dosedanje poglobljene raziskave po vrsti kažejo na to, da v določenih branžah nekaterih delovnih mest v prihodnosti dejansko ne bo več, vendar se bodo zaradi rabe tehnologije odpirala nova. Kot se je pravzaprav vselej dogajalo ob tehnoloških revolucijah. Večina raziskav kaže, da bo bilanca izgube in pridobitve delovnih mest na koncu pozitivna za zaposlene. Ne dvomimo pa tudi, da bodo na trgu delovne sile in delovnih mest besedo imele tudi države in zakonske uredbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji