Objavljeno: 11.9.2019 10:30

Je še kaj zanimanja za Applov iPhone?

Apple je včeraj na svojem rednem letnem dogodku predstavil kar nekaj novih naprav, glavni pa so seveda trije novi telefoni. Za iPhone je letos sicer manj zanimanja kot v prejšnjih letih, predvsem v Evropi je Applov telefonski delež občutno padel.

Govorice, o katerih smo pisali pred nekaj dnevi, so bile v splošnem kar točne. Glavna novost na predstavitvi je iPhone 11, vstopni model, ki bo zamenjal trenutno aktualnega iPhone XR. Telefon bo malenkost cenejši, v ZDA bo cena 699 dolarjev, kar je 50 dolarjev manj kot so lani zahtevali za model XR. Ohišje ostaja praktično enako, novost je dvojna kamera na zadnji strani (dodan je še objektiv za ultra široki kot). Zaslon ostaja enak, na žalost gre še vedno za zaslon LCD (in ne OLED, kot bi pri tej ceni pričakovali). Je pa telefon seveda dobil novi, zmogljivejši procesor, pa tudi zmogljivejši grafični procesor. Po Applovih besedah naj bi bila tudi vzdržljivost baterije nekoliko boljša.

Druga dva predstavljena telefona se imenujeta iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max. Glede na poimenovanje vseh treh telefonov sumimo, da želijo pri Applu bolj jasno ločiti med vstopnim modelom in obema zmogljivejšima sorodnikoma. Ime »Pro Max« se morda ne sliši prav elegantno, a vseeno lahko iz novih imen lažje sklepamo o umestitvi telefonov kot pri prejšnjih »XR« in »XS« (ter »XS Max«).

Tudi tu sta ohišji praktično enaki kot pri predhodnikih, novinca sta malenkost težja, najbolj očitna sprememba pa je sklop kamer na zadnji strani. Oba modela sta dobila še tretji objektiv, ki ponuja ultra široki zajem fotografij. Spomnimo - ultra široke kamere so nekaj, kar je pred enim letom uvedel Huawei v svojem telefonu Mate 20 Pro, letos pa ga ponujajo bolj ali manj vsi novi telefoni z Androidom, tudi tisti, ki stanejo okoli 200 evrov. 

Zaslona sta enaka, spet pa sta vgrajena zmogljivejša procesorja, ki vseeno ponujata varčnejše delovanje – Apple obljublja štiri ure daljšo avtonomijo pri iPhone 11 Pro in pet ur pri 11 Pro Max. Novim telefonom Pro bo priložen tudi hitri polnilec – pomanjkanje tega je bila ena izmed naših kritik lanskoletnih modelov.

Ob predstavitvi novih modelov velja omeniti, da je prodaja Applovih telefonov v Evropi v zadnjem četrtletju padla za 17% glede na isto obdobje lani. S tem jim je tržni delež v enem letu padel iz 17 na 14%. Zaradi Huaweijevih težav z ameriško administracijo je tu največji zmagovalec Samsung, predvsem s svojimi napravami serije »A«. Mogoče so pri Applu tudi zaradi tega nekoliko resneje nastopili z modelom nekoliko nižjega cenovnega razreda, torej modelom iPhone 11. Vse bolje pa kaže tudi kitajskemu Xiaomiju, ki je pridobil predvsem v vstopnem segmentu.

Ob novih telefonih so pri Applu predstavili tudi prenovljeno tablico iPad. Gre za vstopni model tablice, ki bo z novo (že sedmo) generacijo prešla iz 9,7-palčnega na 10,2-palčni zaslon - presenečeni smo, da so obdržali tipko »Home« pod zaslonom, ki so jo telefoni iPhone začeli "izgubljati" že pred dvema letoma. Cena bo ostala enaka, v ZDA 329 dolarjev, pri nas trenutni iPad 6 velja 380 evrov. Poleg večjega zaslona bo vgrajen tudi zmogljivejši procesor, A10 Bionic. To je tri leta star procesor, ki se je prvič pojavil v telefonu iPhone 7. Tablica bo imela tudi vmesnik Smart Connector, namenjen priključitvi tipkovnic.

Zadnja novost je peta generacije ure Apple Watch. Navzven tudi tu ni kakih bistvenih novosti, prvič pa ponujajo možnost zaslona, ki se ne ugaša (»always on«) – to konkurenca pozna že kar nekaj časa. Pri tem bo zaslon temnejši, s čimer bodo ohranili osemnajst-urno avtonomijo prejšnjega modela.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji