Objavljeno: 19.8.2019 05:00

Kjer se prepirata Amazon in SpaceX, OneWeb dobiček ima

Ko smo marca pisali o prihajajočem internetu na stotinah majhnih satelitov, smo članek zaključili z besedami: »Prednost pa bo imel, kdor bo prvi. Trenutno kaže, da bo to OneWeb.« Pol leta pozneje se je to potrdilo, saj OneWeb brez velikega pompa prehiteva največja rivala SpaceX in Amazon.

Težava je zlasti kader, ker strokovnjakov ni veliko in si podjetja pogosto skačejo v zelje. SpaceX in Amazon se s satelitskim internetom resneje ukvarjata šele nekaj let, medtem pa ima OneWeb že 12-letno zgodovino na tem področju. Ta mesec je dosegel pomemben mejnik, saj mu je ITU (Mednarodna zveza za telekomunikacije) dodelil rabo pasov Ku (12-18 GHz) in Ka (26,5-40 GHz), ki bosta ključni pri vzpostavljanju širokopasovnega satelitskega interneta.

OneWeb je pravice dobil, ker je dokazal, da je šest njegovih satelitov 90 dni uspešno delovalo pri teh frekvencah. S tem je prehitel SpaceX in Amazon, ki istih frekvenc (seveda ni dobil celotnega pasu, temveč zgolj posamezne dele) ne bosta mogla uporabljati. ITU frekvence dodeljuje glede na datum prijave. OneWeb ima sedaj frekvence, šest satelitov je izstrelil že februarja, julija pa so na Floridi odprli proizvodni obrat. A ne pozabimo: OneWebova konstelacija bo potrebovala 1980 satelitov v nizkih orbitah, OneWeb pa jih želi vsak mesec izstreliti 30. Do leta 2021 naj bi bil sistem nared.

Konkurenca seveda ne spi, a trenutno zaostaja. SpaceX-ov Starlink ima v orbiti že 50 satelitov (10 pa jih je odpovedalo), želi pa jih 10.000. Amazon je še v začetnih fazah, saj satelitov še ni niti zdizajniral do konca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji