Objavljeno: 17.8.2019 11:00

Kaj je microSD Express?

Prihajajo petkrat hitrejše pomnilniške kartice.

Leta 2018 predstavljen standard pomnilniških kartic SD Express, kljub naprednim specifikacijam ni nikoli zaživel. Večjo pozornost so proizvajalci namenili izpeljanki microSD Express, ki so jo pri združenju SD Association prvič objavili letošnjega februarja. Kartice obljubljajo hitrosti branja do 985 MB na sekundo, kar je petkrat hitreje kot zmore najzmogljivejša trenutna generacija kartic microSD. Različica Express uporablja vmesnik PCIe 3.1 in NVMe ter podobno kot računalniški diski SSD M.2 namesto enega vodila uporabljajo štiri. Kartice so prvenstveno namenjene uporabi v telefonih, tablicah in prenosnikih, medtem ko imajo proizvajalci fotoaparatov raje večje SD kartice.

Na sejmu Computex 2019 v Tajvanu je SanDisk prikazal prototip kartice microSD Express, ki je 13 GB veliko datoteko prebrala v manj kot tridesetih sekundah. Za primerjavo so s kartico SanDisk Extreme UHS-I isto nalogo opravili v poltretji minuti. Skupaj s podjetjem JMicron so predstavili bralnik kartic microSD Express, ki je dosegal hitrost branja 820 MB na sekundo in zapisoval s hitrostjo 475 MB/s.

Ob množični proizvodnji kartic microSD Express in povečevanjem njihovih kapacitet ni daleč čas, ko bodo dostojno zamenjale diske SSD.

How-To Geek

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 17.8.2019 | 17:01

13 GB?

Boris Šavc | 17.8.2019 | 17:36

Tako je. Hvala, Jernej.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji