Objavljeno: 17.8.2019 10:00

Huawei svari Trumpa

Predsednik uprave kitajskega podjetja Huawei grozi ameriškemu predsedniku Trumpu, da se bo v primeru prepovedi uporabe Androida končala prevlada ameriških podjetij na področju pametnih telefonov.

Ren Zhengfei, predsednik uprave podjetja Huawei, opozarja vlado ZDA, da bodo Kitajci v primeru prepovedi uporabe operacijskega sistema Android prisiljeni končati prevlado ameriških podjetij na področju pametnih telefonov. V mislih ima seveda operacijski sistem HarmonyOS, ki je na presenečenje vseh luč sveta ugledal kot nišni izdelek za poganjanje pametnih televizorjev, ur in avtomobilov. Čeprav so Kitajci zagotavljali, da že vrsto let razvijajo alternativo Googlovemu Androidu, je jasno, da pravega načrta B doslej niso imeli.

V nasprotju z besedami stikov z javnostjo podjetja Huawei, katerih zaposleni so trdili, da bo prehod tržišča na HarmonyOS v primeru aktivacije načrta B trajal zgolj dan ali dva, je očitno, da bi izgradnja povsem novega ekosistema zahtevala precej več časa. Navsezadnje sta Google in Apple do današnje razširjenosti potrebovala deset in več let.

Med vrsticami Ren priznava zahtevnost projekta, a vseeno svari, da prihod tretjega igralca, za povrh tujega, ni dober za ameriško gospodarstvo. Če bo Huawei prisiljen v skrajne ukrepe, bo zagotovo splavil dostojno alternativo. Ima finance, milijonsko bazo uporabnikov in eno največjih ter najmočnejših držav v zaledju. Nikakor ni izključeno, da nekje v prihodnosti tretji igralec prehiti prva dva.

Ločen, a pravzaprav isti zaplet se dogaja v Veliki Britaniji. Britanska vlada ima s podjetjem Huawei že sklenjen dogovor o razvoju omrežja 5G na Otoku. Zaradi varnostnih pomislekov oziroma ameriške direktive projekt za zdaj stoji. Ren trdi, da bo edini nikalni odgovor v tem primeru deležna ameriška vlada. Slednja pričakuje, da bo Velika Britanija pogodbo s kitajskim podjetjem preklicala, kar pa ni najbolj verjetno, saj nihče od pristojnih v senci Brexita in politične nestabilnosti ne želi odpirati nove fronte s številnimi zapleti. Razvoj omrežja 5G je na Otoku v polnem zamahu, Huawei pa trdno vpet v celoten proces. Razen visokih denarnih odškodnin bi Velika Britanija v primeru prekinitve sodelovanja s Kitajci bržkone plačala tudi zajeten političen davek.

Forbes

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji