Objavljeno: 15.8.2019 05:00

Google si želi prihodnost brez gesel

Trenutno velika večina uporabnikov Androida uporablja gesla, ki so lahko tudi v obliki številke ali poteze za odklep, a so še vedno gesla. Google pa se je že začel pripravljati na prihodnost, v kateri bodo gesla zamenjali biometrični podatki. Gre za sistem FIDO2 (Fast Identity Online 2), ki ga razvija istoimenski konzorcij.

Da bo FIDO v prihodnosti pomemben, je nakazal že Microsoft, ki je napovedal možnost odprave gesel v prihodnjih verzijah Windows 10. FIDO2 je komplet standardov, ki omogočajo kriptografsko varno prijavo z uporabo biometrije. FIDO Alliance sodeluje z W3C (Word Wide Web Consortium), Googlom in drugimi velikani, zato je pričakovati široko podporo standardom.

V naslednjih dneh bodo podporo za FIDO2 najprej dobili posodobljeni telefoni Pixel, kasneje pa vsi telefoni z Androidom 7 ali novejšim. Za začetek bo FIDO2 omogoča brezgeselno prijavo v Google Password Managerja, kasneje pa še kam drugam (morda kdaj tudi v Gmail). Mimogrede, Google je že leta 2013 dejal, da so z gesli odpravili in odtlej se trudijo to tudi udejanjiti, kar pa gre seveda počasi.

A nekoč bodo morda gesla v manjšini. Zavedati pa se moramo, da gre tu tudi za konceptualen preskok, ki se najlepše vidi na sodiščih. Načeloma v normalnih državah ni treba povedati gesla, ker bi to predstavljalo samoobtožbo. Po drugi strani pa so biometrični podatki dokazi, ki jih je moč zapleniti.

Google

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji