Objavljeno: 13.8.2019 15:00

OZN: Hekerji Severne Koreje naj bi ukradli dve milijardi USD

Strokovnjaki Organizacije združenih narodov trdijo, da so hekerji Severne Koreje v 17 državah sveta finančnim družbam in borzam s kriptovalutami ukradli več kot dve milijardi ameriških dolarjev.

Strokovnjaki ZN preiskujejo najmanj 35 napadov v Južni Koreji, Indiji, Bangladešu, Čilu, Kostariki, Gambiji, Gvatemali, Kuvajtu, Liberiji, Maleziji, Nigeriji, Južni Afriki, Tuniziji, Vietnamu, Malti, Poljski ter v Sloveniji. 

Napade so hekerji večinoma izvedli na tri načine, prek plačilnega sistema SWIFT, s krajo kriptovalut ter s pomočjo škodljivega programa, ki je digitalni denar z okuženimi računalniki rudaril. Med naprednejšimi pristopi so izpostavili napad na omrežje bankomatov, ki so preusmerjali izvedene transakcije, ter brisanje sledi za ukradenim denarjem, ko so v neimenovani državi plen razdelili v 5000 manjših transakcij, preden so ga poslali na končni naslov.

Napade so v zadnjih nekaj letih izvajali sistematsko in z njimi pridobili dve milijardi ameriških dolarjev. Denar naj bi bil namenjen za financiranje jedrskega programa Severne Koreje. 

AP News

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji