Objavljeno: 23.7.2019 05:00

Hekerski vdor razkril projekte ruskih obveščevalcev

Rusko podjetje SyTech, ki dela za tamkajšnjo tajno službo FSB, je bilo žrtev hekerskega napada, ki je odplaknil 7,5 TB podatkov. Za zdaj še neznani napadalci iz hekerske skupine 0v1ru$ so tam našli informacije, ki dokazujejo, da je SyTech za FSB intenzivno razvijal metode za zlom omrežja Tor.

Tor je omrežje, ki omogoča anonimno brskanje po internetu, zaradi česar je trn v peti številnim državam. Ko se uporabnik poveže v omrežje Tor, se njegov promet preusmeri na več zaporednih vozlišč, s čimer se prikrijeta vir in cilj, hkrati pa se šifrira, s čimer se zaščiti vsebina. Ponudniki dostopa do interneta vidijo le, da se uporablja Tor, ne vedo pa nič o vsebini.

Šibki člen pa predstavljajo izhodna vozlišča (exit nodes), prek katerih promet potuje do končnega cilja. Izbira izhodnega vozlišča je naključna, lahko pa se zgodi, da naletimo na računalnik, ki pripada na primer SyTechu. V tem primeru bi ta vedel, katero spletno stran želi uporabnik obiskati, ne bi pa poznal njegove identitete. Toda če bi ISP-ji dali informacije, kdo se povezuje v Tor (kar je v večini držav zakonska obveznost, če tako odloči sodišče), bi se z nekaj iznajdljivosti dalo ugotoviti tudi identiteto obiskovalca neke spletne stran. V Toru odgovarjajo, da bi moralo biti zlonamernih izhodnih vozlišč res veliko, da bi vplivala na anonimizacijo.

Kakorkoli, SyTech se je ukvarjal tudi z drugimi projekti, ki jih lahko zajamemo z besedama - zbiranje informacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji