Objavljeno: 17.7.2019 13:00

EU odpira preiskavo družbe Amazon

Evropska komisija je, še vedno pod taktirko Margrethe Vestager, uradno odprla preiskavo proti podjetju Amazon in njihovimi postopki povezanimi s spletno prodajo. Komisija bo preverila ali Amazon uporablja podatke o prodaji na zakonit način in jih ne zlorablja v boju proti manjšim spletnim ponudnikom. Prav tako bodo raziskali, na podlagi katerih podatkov se Amazon odloča pri izbiri dobavitelja izdelkov, ko se kupec odloči za nakup v njihovi spletni trgovini. Znano je, da Amazon v nekaterih primerih samodejno izbere dejanskega dobavitelja med različnimi, ki ponujajo izdelek po isti ceni.

V uradni izjavi je Vestagerjeva navedla, da je elektronsko trgovanje doslej zagotovo spodbudilo konkurenco v državah EU in znižala cene za končne kupce, vendar je odslej treba tudi paziti, da veliki ponudniki s svojim ravnanjem ne zatrejo manjše konkurence, kar bi nas najbrž zopet vrnilo na izhodišče.

Preiskava proti Amazonu je najbrž zadnja, ki jo je EU sprožila pod vodstvom Margrethe Vestager. V tem času so sprožili preiskave družb Google, Qualcomm ter Facebook in jim v večini primerov odredili plačilo zajetnih kazni. Prav tako so odredili, da mora Apple za nazaj plačati 15,4 milijard dolarjev davkov, ki so jih doslej prikrivali s spretnim manvriranjem med zakoni posamičnih držav. Od velikih je bil prav Amazon doslej pri preiskavah in kaznih nekako izvzet, vendar se to lahko zdaj spremeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji