Objavljeno: 15.7.2019 14:00

Evropska navigacija Galileo v okvari že četrti dan

Evropski sistem za satelitsko navigacijo Galileo je doživel nepričakovan in nenavadno dolg izpad delovanja zaradi tehničnih težav v infrastrukturi na zemlji. Na spletni strani, ki redno objavlja stanje posameznih satelitov v sistemu Galileo je pri večini zapisano, da trenutno ne obratujejo ali pa so v testnem režium.

Neuradno naj bi bila težava v italijanskem inštitutu PFE (Precise Timing Facility), ki s pomočjo cezijevih ur skrbi za Galileovo sistemsko uro za natančno določanje lokacije. Točen razlog za izpad ni znan, evropska vesoljska agencija pa navaja, da se trudijo, da bi sistem kmalu zopet vrnili v operativno stanje.

Sistem Galileo sestavlja 22 satelitov, ki jih upravlja evropska vesoljska agencija (ESA) prvenstveno za zagotavljanje sistemov navigacije in določanja lokacije. Sistem Galileo je sicer povezan tudi z sateliti GPS in GLONASS, zato večina uporabnikov izpada ne občuti, kljub okvari pa Galileo še naprej omogoča posredovanje klicev sili.

Izpad takih razsežnosti je vsekakor neprijeten za agencijo ESA, sploh v časih, ko s projektom Galileo želijo doseči večjo stopnjo neodvisnosti od ameriških in drugih tehnoloških sistemov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji